Erişilebilirlik

Suriye Hükümeti ve Muhalefeti İlk Kez Bir Arada


Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri ve başgörüşmeci Hadi Bahra (soldan ikinci)
Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri ve başgörüşmeci Hadi Bahra (soldan ikinci)
Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşa son vermek amacıyla Cenevre’de yürütülen görüşmelerde Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet temsilcileri, kısa bir süreliğine de olsa ilk kez yüzleşti.

İki tarafın bir araya getirildiği ortak toplantı yalnızca yarım saat sürdü. Toplantıda iki taraf da sessiz kaldı, konuşan tek kişiyse Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin ortak Suriye özel temsilciliğini yürüten Lahdar İbrahimi oldu.

Gün içinde iki oturum daha yapılması bekleniyor. Bu oturumlarda da taraflar İbrahimi’yle insani krizle ilgili sorunları ele alacak.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Edgar Vasquez, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 toplantısına yapıcı bir tutum sergileme amacıyla gittiğini bildirdi. Öte yandan adını vermeyen bir başka Amerikalı yetkili, Esat rejimini eleştirdi, rejim oyalama taktiklerine başvururken sivillerin ölmeye devam ettiğini söyledi.

Suriye hükümeti dün muhalefetle birlikte haftasonuna kadar “ciddi oturumlara” başlanmaması durumunda Cenevre-2 görüşmelerinden çekilme tehdidinde bulunmuştu. Suriye muhalefetiyse Beşar Esat çekilmeden hükümetle doğrudan görüşmelere girmeyi reddediyor. Şam hükümeti, bu talebi reddediyor ve isyancı muhalefeti ‘terörist’ diye tanımlıyor.

Bununla birlikte Lahdar İbrahimi, büyük sorunları çözmeye girişmeden önce görüşmelerde daha ılımlı konulara ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Dün açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı “terörist mıknatısı” diye tanımlamış, Esat’ın ülkeyi bir araya getirecek meşru konumunu tamamen kaybettiğini savunmuştu. Davos’ta açıklama yapan Kerry, Suriye’de barışı sağlamanın tek yolunun kendi halkını bombalarla kimyasal silahlarla öldürmekle suçladığı Esat’ın görevini bırakması olduğunu söyledi.
XS
SM
MD
LG