Erişilebilirlik

Suriye Hükümet Güçleri Deyrizor’da İlerliyor


Rusya destekli Suriye hükümet güçleri, IŞİD militanlarını Deyrizor kentinde neredeyse tamamen kuşatma altına aldı.

Suriye devlet kanalı SANA, hükümet güçleriyle militanlar arasındaki çatışmaların özelikle Fırat’ın doğu kıyısındaki El Hüseyniye köyünde yoğunlaştığını bildirdi.

İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, el Hüseyniye’nin militanların tamamen kuşatma altına alınmadan önce mücadele ettikleri son yer olduğunu belirtiyor.

Rusya destekli Suriye kuvvetleri, Eylül ayının başından bu yana Deyrizor’da ilerleme kaydediyor. Militanlar Deyrizor’un kuzeyindeki bir askeri üste ve güneyindeki bir havaalanında bulunan hükümet güçlerini kuşatma altına almıştı. Bu kuşatmayı kıran Rusya destekli hükümet güçleri, Fırat nehrini geçmiş, burada Amerika destekli Suriye güçleriyle karşı karşıya gelmişti. Amerika destekli kuvvetler Fırat’ın batı yakasında IŞİD ile mücadele ediyor.

Petrol zengini Deyrizor’u kontrol etme mücadelesi Amerika ve Rusya destekli güçler arasında rekabete yol açıyor. Amerika destekli kuvvetler, Rusya destekli hükümet güçlerini hava saldırılarında kendilerini hedef almakla suçluyor. Rusya ise Suriye hükümet güçlerinin Amerika destekli Kürt savaşçıların ateşi altında kaldıklarını ve durum tekrar ederse karşılık vereceklerini söylüyor.

Rusya ve Amerika IŞİD ile ortak mücadelede bir çatışmasızlık mekanizmasını uygulamaya çalışıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı son olarak Suriye’nin kuzey batısında faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı grubun üyelerinden beş üst düzey yetkiliyi hava saldırısında öldürdüklerini açıkladı.

İdlib’in dışında konuşlandırılan 29 Rus askeri ise militanlar tarafından kuşatma altına alındı. Kuşatma yerel aşiretlerin desteğiyle savuşturuldu ancak üç Rus askeri yaralandı.

Rusya ve Suriye hava kuvvetleri bu olayın ardından bölgede yoğun bir operasyon başlattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG