Erişilebilirlik

Suriye Demokratik Güçleri Hajin’de İlerleme Sağladı


Suriye’de Amerika destekli ve bünyesinde YPG’nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD’in elinde kalan son bölge Hajin’deki operasyonda ilerleme sağladı. Suriye Demokratik Güçleri Hajin’de terk edilmiş bir hastaneyi ele geçirdi.

Suriye Demokratik Güçleri geçen hafta Suriye’nin doğusundaki Hajin kasabasına girmişti. Bölgede o günden bu yana yoğun çatışmalar yaşanıyor.

SDG sözcüsü Mustafa Bali Pazartesi sabahı itibariyle hastanenin tamamında kontrolu sağladıklarını duyurdu. Deyr Ez Zor’da sahadaki gelişmeleri izleyen bir grup olan Deyr Ez Zor 24’e mensup bir aktivist Ömer Ebu Leyla da hastanenin SDG’nin eline geçtiğini doğruladı.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Rami Abdurrahman, hastanenin daha önce ABD liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarında tahrip olduğunu söyledi.

SDG savaşçıları Hajin’i ve civar köyleri ele geçirmek için 10 Eylül’de operasyon başlatmıştı. O günden bu yana operasyonda az ilerleme kaydeden SDG geçtiğimiz hafta ABD liderliğindeki koalisyonun hava desteğiyle operasyonu yoğunlaştırmıştı.

“5 yılı tamamlayan askerlerin aktif görevi sona erecek”

Öte yandan, Suriye savaşında bir “normalleşme” işareti de Suriye ordusundan geldi. Suriye ordusu, rejimin ülke genelinde çoğu bölgeyi isyancılardan ele geçirmesinin ardından göreve çağrılan ve silah altına alınan askerlerin aktif görevlerinin sona ereceği sinyalini verdi.

Suriye Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada 18 aylık zorunlu askerlik hizmetini tamamlamış olan ve bunun üzerine 5 yıl görevde kalmış olanların aktif görevini sona erdirmek için bir karar yayınlandığı belirtildi.

Suriye ordusunda 2011 yılında iç savaşın başlaması sonrasında hem ordudan firar edip taraf değiştirenler hem de can kayıpları yüzünden asker sayısı azalmıştı. İç savaş sırasında İran destekli Lübnan Hizbullahı’ndan Şii milisler sahada rejime destek vermis ancak sahadaki durumu Esat’ın lehine değiştiren Rusya’nın hava saldırılarıyla verdiği destek olmuştu.

Geçtiğimiz hafta BM’nin Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura Suriye’de şu anda toprak mücadelesi kapsamında büyük bir çatışmanın olmadığını söylemişti. Ancak Şam yönetimi Suriye’nin her bir karış toprağını geri alma sözü vermişti ve yakın zamanda bir barış anlaşmasına yönelik işaret görünmüyor.

“Suriye savaşında ölenlerin sayısı 560 bin”

Bu arada Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Suriye iç savaşında hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin güncellenmiş verileri açıkladı. 2011 yılı Mart ayından bu yana Suriye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 560 bin. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ölenlerin 367 binden fazlasını belgelediğini belirtti.

Hayatını kaybedenlerin 111 bin 330’u sivil, 65 bin 048’i asker, 50 bin 296’sı rejim yanlısı Suriyeli savaşçı. Ölenler arasında 65 bin 108 isyancı, 2 bin 619 da ordudan firar eden eski askerler bulunuyor.

Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşta 1 milyondan fazla kişi yaralandı, Suriye’nin 23 milyon nüfusunun yarısı da göç etmek zorunda kaldı. Suriye iç savaşı yüzünden göç eden 5,6 milyon mültecinin çoğu Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG