Erişilebilirlik

Suriye'deki Savaş Komşu Ülkelere de Zarar Veriyor


Suriye'deki Savaş Komşu Ülkelere de Zarar Veriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Linki indirmek için

Suriye’deki çatışmaların bölge üzerinde etkileri de giderek artıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Jeff Seldin’in haberi

Suriye’den internete yüklenen görüntüler artık alışılan bir temayı yansıtıyor. Ülke içten içe çöküyor ve iki tarafın da pes etmeye niyeti yok.

Durum, Suriye’nin komşularının da başını ağrıtıyor. Reyhanlı’daki saldırıda kullanılan iki bombalı araç da bunun örneği oldu.

Amerika Barış Enstitüsü Ortadoğu uzmanı Steven Heydemann iç savaşın bölgeyi sarstığını söylüyor: “Farklı bölgesel çatışma ve çekişmelerin hepsi, Suriye’deki savaş yüzünden daha da yoğunlaşıyor. Kendimizi uzun süreli bir karışıklık ve istikrarsızlık içinde bulabiliriz.”

Suriye kaynaklı çekişmeler Lübnan’ın Trablus kentinde sokakları savaş alanına çevirdi. Sünniler Suriye’de yönetici sınıfı da oluşturan Arap Alevileri ile çatışıyor.

Beyrut’ta İran’ın desteklediği Hizbullah, Suriye rejimine yardım için seferberliğe geçti. Bu da Hizbullah’un eline İran kaynaklı silah geçmesini istemeyen İsrail’in Suriye’ye hava saldırısı düzenlemesine neden oldu.

Bölgesel diplomasi henüz bir çözüm üretemedi.

Salman Seyh Brookings Enstitüsü’nün Doha merkezinde uzman: “Bu soruna yalnızca bölgesel bir çözüm olamaz. Çok farklı rekabetler ve çıkarlar sözkonusu ve bunlar Suriye’de oluşan otorite boşluğunun içine çekiliyor.”

Amerika ve Rusya gibi dünya güçleri Haziran ayında Suriye için bir barış konferansı yapılmasında ısrar ederken Ortadoğu’da tansiyon yükseliyor.

Binlerce mülteci Suriye’den Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e göç ediyor.

Ürdün’deki 448 bin Suriyeli mülteciden yalnızca biri olan bir kadın, perişan olduklarını söylüyor.

Sayının artması yüzünden sinirler gergin…

Türk askerleri Mart ayında bu kamptaki güvenliği sağlamak için sığınmacılara basınçlı su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Suriye’deki çatışmalar devam ettikçe bölge üzerindeki etkileride daha ciddi bir hal alıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG