Erişilebilirlik

‘Savaş Suçu Soruşturması Açılsın’


Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre, saldırıda isabet alan bir okuldaki 6 öğretmenle, 22 öğrenci öldü.
Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre, saldırıda isabet alan bir okuldaki 6 öğretmenle, 22 öğrenci öldü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye’de bir okulu hedef alan ve çoğu çocuk 30 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısı hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Ban’ın ofisinden yapılan yazılı açıklama “Saldırıda okul bilerek hedef alınmışsa, bu savaş suçu teşkil eder” denildi.

İngiltere eski Başbakanı ve BM’nin Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown da okul saldırısına savaş suçu soruşturması açılmasını istedi.

Brown, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel söyleşide, “Güvenlik Konseyi’nin konuyu soruşturması, savaş suçu işlenmişse sorumluların cezalandırılması, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin konuya dahil edilmesi gerekir” dedi.

Savaş uçakları Çarşamba günü İdlib’te muhaliflerin kontrolundaki bir köye altı hava saldırısı düzenledi. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre, saldırıda isabet alan bir okuldaki 6 öğretmenle, 22 öğrenci öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ve Beyaz Saray, saldırıdan ya Suriye ya da Rusya’nın sorumlu olduğu görüşünde.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Saldırıyı Şam rejimi mi yoksa Moskova mı yaptı bilmiyoruz, ama bildiğimiz ikisinden birinin yaptığı,” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov ise Rus savaş uçaklarının saldırı sırasında okulun bulunduğu bölgede uçuş yapmadıklarını söyledi. Rus haber ajanslarında yer alan açıklamalarına göre sözcü, İHA’lardan elde ettikleri görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla okuldaki hasara hava saldırısının yol açmadığını belirtti.

Batılı birçok BM temsilcisi bağımsız bir soruşturma açılmasını istiyor. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, “Bu hain saldırıyı kınıyoruz. Konu hakkında soruşturma başlatılmalı. Umuyorum bunu tüm Güvenlik Konseyi üyeleri de destekler ve sorumluların uygun şekilde cezalandırılmasını sağlar” dedi.

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de “Eğer bu savaş suçu değilse, nedir? Bu barbarca saldırıyı düzenleyenler hesap vermeli, bunda kararlıyız. Suriye’ye ve müttefiklerine hava saldırılarına son vermeleri için baskıya devam etmeliyiz” dedi.

BM, Suriye’de, en az iki milyon çocuğun okula gidemediğini ve 52 bin öğretmenin görevlerinden ayrıldığını bildirdi. Ocak ayından bu yana 40 okula saldırı düzenlendi. Suriye’deki okulların üçte biri de kullanılmaz durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG