Erişilebilirlik

Suriye'deki Kriz Kürtleri Etkiliyor


Suriye'deki Kriz Kürtleri Etkiliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Linki indirmek için

Suriye’deki çatışmalardan kaçan onbinlerce Kürt, soluğu, Irak’taki Kürt bölgesinde aldı. Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi ise sınırı geçip Suriye’ye girerek şu anda Kürtler’in kontrolünde olan toprakları savunmaları için asker eğitiyor

Domiz mülteci kampında kalan sığınmacıların sayısı hızla artıyor.

Kayıt merkezi, kuzey Irak’a yerleşmek isteyenler için ilk adım. Kampa günde yaklaşık 250 kişi geliyor.


Sadullah Abdullah kampın mülteci koordinatörü: ”Kapılarımız açık. Kim gelirse kucak açacağız, ihtiyaçlarını karşılamaya ve onlara bakmaya çalışacağız.”

Akrabalık bağları nedeniyle Kürtler, Türkiye, Lübnan ve Ürdün yerine Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesine gitmeyi tercih ediyor.

”Kampta kalanların büyük çoğunluğu Kürt. Kürtler’in Suriye’deki gelecekleri belirsiz. Suriye topraklarının çoğunluğu Kürtler’in kontrolunda ancak Şam ve Halep gibi büyük kentlerdeki Kürtler çatışmalar nedeniyle kaçmak zorunda kaldı.”

Suriye’deki çatışmalar Kürtler’in özerklik emellerini de tetikledi. Kamptaki çok sayıda genç Kürt, Suriye’ye dönüp savaşmak istiyor.

Kürt mülteci: ”Herkes Esad’a karşı savaşmak istiyor ancak Suriye’ye geri dönemiyorlar. Birçok genç, peşmerge, yani savaşçı olmak istiyor.”

Kürt mülteci: ”Ben Kürt’üm. Bir gün nasıl olsa öleceğim, bu yüzden Kürt davası için savaşıp ölmek, Suriye ve Irak’taki Kürt bölgelerinin birleştiğini görmek istiyorum.”

Kuzey Irak’ta iktidardaki Kürdistan Demokratik Partisi’nden Hemin Hawrami, Kürtler’in Suriye’deki toprak kazanımlarını koruması için hükümetinin Suriyeli Kürtler’e askeri eğitim verdiğini söylüyor.

”Kendi topraklarını ve hükümet binalarını koruma sorumluluğu almalarını istiyoruz. Örneğin çatışmaların başka yerlere sıçramasını ya da yağmacılığı önleyebilirler. Bu verdiğimiz eğitimin tek amacı. Onları taarruz için eğitmedik.”

Yerel medya, eğitilmiş binlerce Kürt’ün Suriye sınırında beklediğini ancak Suriye’deki Kürt bölgelerini kontrol eden Demokratik Birlik Partisi’nden izin çıkmadığını bildiriyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), geçen yıl Erbil’de kurulan Kürt Ulusal Konseyi’ne katılmadı. Hemin Hawrami’ye göre katılım şart: ”Kürt birliğini korumak çok önemli çünkü Suriye’de değişimin anahtarı Kürtler’in ve muhalefetin birleşmesidir. ”

Bunun için tarihten gelen rekabet ve anlaşmazlıkların aşılması gerekiyor. Buarada Suriye’den kaçmak zorunda kalan Kürtler’i başka sorunlar bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG