Erişilebilirlik

Suriye’de Ölü Sayısı 470 Bine Yükseldi


Suriyeli bağımsız bir kuruluşun yaptığı araştırmaya göre 5 yıldır devam eden iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 470 bine yükseldi

Yeni bir rapor Suriye’de beş yıl önce başlayan iç savaşta ölenlerin sayısını 470 bin olarak açıkladı. Bu Birleşmiş Milletler’in bir süre önce tahmin ettiği rakamın iki katı.

Suriye Siyasi Araştırma Merkezi adlı bağımsız kuruluşa göre 400 bin Suriyeli savaş ile bağlantılı şiddet olaylarında öldü.70 bini ise gerekli tıbbi desteği, gıda ve suyu bulamadığı için hayatını kaybetti.

Şam’da bulunan merkezin verilerine göre Suriye halkının yüzde 11,5’i Mart 2011’de başlayan savaştan buyana ya hayatını kaybetti ya da yaralandı.

Birleşmiş Milletler daha önce sivil ölümlerini 250 bin olarak açıklamış, 12 milyon kişinin de evlerinden olduğunu açıklamıştı. Ancak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi 2014’ün ortasından itibaren rakam vermeyi bıraktı. Buna gerekçe olarak da güvenilir kaynaklara erişimin eksikliğini gösterdi.

Merkeze göre 1,9 milyon kişi devam eden iç savaşta yaralandı.

13,8 milyon Suriyeli ise yaşamak için para kazanma özelliğini kaybetti. Savaş öncesi toplumun yüzde 45’i evlerini terketmek zorunda kaldı. 4 milyondan fazlası Suriye’yi terketti, 6,4 milyonu ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Söz konusu rapor 700 çalışmadan değerlendirildi, veriler değişik kaynaklardan da kontrol edildi.

Amerikan öncülüğündeki koalisyon Suriye’deki IŞİD’i yok etmek ve Devlet Başkanı Beşar Esat’ın gitmesi için çabalıyor. Fakat Rusya ve İran, aralarında koalisyonun da destek verdiği muhaliflerin bulunduğu gruplara saldırarak Esat’a destek veriyor.

Geçen yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye’nin dünyanın en acil insani kriz bölgesi haline geldiğini belirtti. Örgüte göre bu bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG