Erişilebilirlik

‘Suriye’de Kim Kimdir Belirlenmeli’


Staffan de Mistura ve Sergey Lavrov
Staffan de Mistura ve Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki muhalif gruplardan hangilerinin gelecekteki müzakerelere katılması gerektiği ve hangilerini terörist ilan edilmesi konusunun konuşulması gerektiğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura ile görüştükten sonra basın açıklaması yaptı. Lavrov, de Mistura ile 2011 yılının Mart ayından bu yana 240 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşa nasıl bir çözüm bulunabileceği konusunu ele aldıklarını söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ofisi de, Putin’in gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye’deki durum hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. İki liderin de siyasi diyaloğa devam edeceği açıklandı.

De Mistura ve Lavrov, geçen hafta Viyana’da gerçekleşen uluslararası görüşmeler kapsamında biraraya geldi. Görüşmelerde, BM’in Suriye’de savaşan grupları bir araya getirmesi ve Suriye’de güvenilir, kapsayıcı ve ayrımcı olmayan bir yönetim ve yeni bir anayasa yapmaya yardımcı olması konusu ele alındı. ABD, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin katılımcı ülkelerden olduğu görüşmelerde BM’nin aynı zamanda yapılacak seçimleri de gözlemlemesi gerektiği savunuldu.

Rus Dışişleri Bakanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söylemiş, Esat’ı hükümetini korumanın Rusya’nın önemli hedeflerinin arasında olmadığını söylemişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Esat’ı görevde tutmanın hiçbir zaman prensiplerinden biri olduğunu söylemediklerini belirtti. Sözcü, Suriye devletinde işler durumda bir hükümetin var oluşunun ve bunun korunmasının iç savaşı bitirmekte önemli olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Zakharova, Suriye’deki rejim değişikliğini Batılı ülkelerin istediğini ve bunun ülkedeki savaş halini daha da tetikleyerek bölgesel bir felaket olacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Moskova’nın Suriye stratejisini sorunlu olarak tanımlarken, politikalarda herhangi bir değişikliğin varlığı konusunda kuşku duyduklarını belirtti.

Rusya, son iki aydır hava saldırıları ve askeri mühimmat sevkiyle, Beşar Esat’ı desteklemek amacıyla Suriye’deki varlığını arttırmıştı.

Rus diplomatlar ve askeri yetkililer her ne kadar hava saldırılarının IŞİD’i hedef aldığını iddia etse de, Rusya’nın IŞİD ile bağlantısı olmayan ve rejim karşıtı olan grupları daha çok hedef aldığını belirten Amerika ve diğer ülkeler böyle düşünmüyor.


Amerika’nın öncülük ettiği IŞİD ile mücadele koalisyonu da Suriye’de örgütü hedef alıyor. Geçen hafta Amerika Başkanı Barack Obama 50’ye yakın Amerikan özel kuvvet askerinin yerel güçleri desteklemek amacıyla Suriye’ye gönderileceğini açıklamıştı. Beyaz Saray gönderilen birliklerin sıcak çatışmaya girmeyeceğini söylüyor.

Suriye Demokratik Güçleri olarak anılan Suriye’deki yerel koalisyonun ne kadar etkili olduğunu konusunda kesin bir fikir yok. Geçtiğimiz ay Pentagon, etkisiz olduğu belirtilen raporlardan sonra, eğit-donat programını iptal ettiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG