Erişilebilirlik

Suriye’de Kapsamlı Ateşkes Mümkün mü?


Suriye’de Kapsamlı Ateşkes Mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Paris’te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı Suriye toplantısında ateşkesi zorlayan unsurlar ele alınırken, ABD ve Rusya ortak bildiri yayınladı

ABD ve Rusya’nın Suriye’de şiddetin azalması ve ülke genelinde çatışmaların durdurulması için sürdürdüğü ortak çaba bazı bölgelerde sonuç verse de hala zorluklar azalmış değil.

Paris’te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı Suriye toplantısında ateşkesi zorlayan bu unsurlar ele alınırken, ABD ve Rusya ortak bildiri yayınladı. Fransa’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye’nin yanı sıra, S. Arabistan, Katar, BAE, Almanya, Ürdün, İtalya, AB temsilcileriyle ABD ve Rusya da davetliydi.

İki ülkenin Salı günü yayınladığı ortak bildiride, Nisan ayında ABD ve Rusya’nın ortak çabalarının, Lazkiye’nin kuzeyi ile Batı Guta bölgelerindeki Suriye rejimi ve isyancılar arasındaki şiddet olaylarının önemli ölçüde azalmasına olanak verdiği kaydedildi.

Suriye'de Şubat ayında sağlanan ateşkeste, tüm taraflardan Halep ve ülkenin genelinde bu yenilenen ateşkese tam biçimde uymaları beklentisi dile getirilirken, Rusya’ya da bu çabalara uyması için Esat rejimi üzerinde baskı uygulaması çağrısı yapıldı. Ancak bu çağrı farklı sonuçlar verdi. Sadece son haftalarda Halep çevresinde çıkan olaylarda en az 300 kişi öldü.

Amerikalı bir yetkili, iki ülkenin Halep’te Pazartesi gecesi sona erecek yerel ateşkesin uzatılması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Pazartesi günü yapılan bilgilendirme toplantısında, bazı kesimlerden hala çatışma haberleri gelse de Halep’te şiddetin önemli ölçüde azaldığı kaydedildi. Ateşkese dahil edilmeyen El Nusra Cephesi’ne bağlı bölgelerde ise çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Amerika ve Rusya önderliğinde başlatılan ateşkes çabaları kapsamında Washington, Suriyeli muhalif gruplara, Moskova da Esat’a baskı yapıyor.

ABD ve Rusya’nın bu ortak açıklaması Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault’la Suriye’deki barış sürecini görüşmek üzere Paris’te biraraya geldiği sırada yapıldı. Kerry ayrıca, Suriye’nin geleceği için Almanya, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ı da kapsayan ve Fransa önderliğinde yapılan toplantıya da katıldı.

Kerry, Avrupa turu kapsamında Paris’te Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir’le Suriye’de ateşkesin devamı ve IŞİD’le mücadele başlıklarını görüştü.

Görüşme sonrası yayınlanan ortak bildiride Rusya’nın ağırlıklı olarak sivillerin bulunduğu bölgelerin yanı sıra, ateşkese dahil edilen bölgeler üzerindeki uçuşlarını azaltma sözü verdiği kaydedildi.

ABD’nin de, terör örgütlerinin silah, para ve terörist sızdırmasını önlemek için bölgedeki müttefiklerine yardım ve desteğini arttırarak sürdüreceği belirtildi.

Kerry’nin Suriye barış çabalarını da kapsayan Avrupa gezisi dört gün sürecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG