Erişilebilirlik

‘Suriye’de Herkes Tekrar IŞİD’e Odaklanmalı’


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, Suriye’de tüm tarafların IŞİD’i yenilgiye uğratmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

El Hurra televizyonuna mülakat veren Galloway, dün ABD’ye ait bir savaş uçağının Suriye’de İran yapımı insansız hava aracını (İHA) düşürmesiyle ilgili detaylar verdi.

Galloway, İran İHA’sının El Tanf yakınlarındaki koalisyon üssüne yaklaşması üzerine ABD uçağının müdahale ettiğini, yön değiştirmemesi ve silahlı olduğunun tespit edilmesi üzerine de düşürüldüğünü belirtti.

Sözcü Galloway, bu olayın, Amerikan güçlerinin geçen hafta koalisyon ve yerel müttefik güçlere hava saldırısı düzenleyen rejim yanlısı İHA’yı etkisiz hale getirdiği bölgenin çok yakınında meydana geldiğini kaydetti.

Kendilerini savunabilecek durumda olduklarını vurgulayan Galloway, “Ama odak noktamız IŞİD’in yenilgiye uğratılması. Dolayısıyla buradaki en önemli şey, bölgede sahadaki tüm güçlerin, yanlış anlama ve yanlış hesaplama riskini asgariye indirmek için iletişim hatları ve çatışmasızlık hattını kullanmaları” diye konuştu.

Galloway bir soru üzerine, Esat rejiminden Ruslara, sahadaki diğer muhalefet güçlerinden uluslararası koalisyona kadar, IŞİD’i yenilgiye uğratmak için Suriye’de çok sayıda aktörün faaliyet gösterdiğinin farkında olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “En önemli şey, esas önemli olana odaklanmaya devam etmemiz, o da IŞİD’in yenilgiye uğratılması… IŞİD Ortadoğu’nun yanısıra batıda da terör saldırıları düzenleyen bir örgüt. Bu aşamada en önemli şey, odak noktasını tekrar IŞİD’e çevirmek.”

Galloway, bir başka soru üzerine, Pentagon’un politikasında şu anda bir değişikliğin olmayacağını belirtti.

Hem Irak hem Suriye’de sahadaki ABD ve koalisyon danışmanlarının çok başarılı işler yaptığını kaydeden Galloway, “Mesela Irak’ta Musul’un tekrar alınması tamamlanmak üzere, IŞİD’in tutunabildiği sadece birkaç mahalle kaldı. Suriye’de Rakka’da Suriye Demokratik Güçleri’nin kente 3 farklı yönden saldırmasıyla önemli bazı ilerlemeler görüyoruz. Dolayısıyla (politikada) bir değişiklik olmayacak. IŞİD’e karşı ortaklık yaptığımız yerel güçleri danışmanlar ve hava operasyonlarıyla desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Esat rejimiyle ya da Rus güçleriyle bir çatışma peşinde olmadıklarını vurgulayan Galloway, “Dolayısıyla hepimiz aynı sayfaya geri dönelim, çatışmasızlık hattını kullanalım ve IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına tekrar odaklanalım” dedi.

Galloway, iletişim hattının da tekrar devreye sokulmasının önemine işaret ederek, “Hayatlar açısından pahalıya mal olabilecek stratejik yanlış hesaplamalar ve havada hata riskini düşürmek açısından birbirimizle konuşuyor olmamız çok önemli” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG