Erişilebilirlik

‘Suriye’deki El Hol Kampı’nda 2500 Yabancı Uyruklu Çocuk Var’


IŞİD’den kaçarak Suriye’deki El Hol Kampı’na sığınan mültecilerin sayısı 75 bini geçti. Birleşmiş Milletler yetkilileri, son dönemde kampa gelen sığınmacılar arasında yaklaşık 2 bin 500 yabancı uyruklu çocuğun bulunduğunu kaydederek, bu çocukların konumuyla ilgili gerekli işlemlerin yapılması çağrısında bulundu.

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, Perşembe günü Cenevre’de gazetecilere konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Moumtzis, IŞİD şiddetinden kurtulmak için Suriye’nin kuzeydoğusundaki El Hol Kampı’na sığınan mülteciler arasında Suriyeli aileler haricinde başka uyruklardan sığınmacıların da olduğuna dikkat çekti. UNICEF verilerine göre yabancı uyruklu ailelerin çocuklarının sayısının yaklaşık 2 bin 500 olduğunu vurgulayan Moumtzis, bu çocuklarla ilgili ‘özel bir çağrıda’ bulundu.

Moumtzis, “Bu çocukların anne ve babaları var. Ve bu anne ve babaların da uyrukları var. Dolayısıyla bu konuda özellikle çocuklar için bir çözüm bulunmak zorunda” dedi.

‘Son 100 gün içinde 65 bin sığınmacı geldi’

Moumtzis’in açıklamalarına göre, El Hol Kampı’ndaki sığınmacıların yaklaşık yüzde 43’ü Suriyeli, yüzde 42’si Iraklı ve yüzde 15’iyse başka uyruklu.

Birleşmiş Milletler yetkilileri ve çalışanları olarak görevlerinin tüm sivillere yardım etmek olduğunun altını çizen Moumtzis, “İnsanlara, ideolojilerine göre yardımda bulunmuyoruz” şeklinde konuştu. Moumtzis ayrıca son üç ay içinde kampa 65 bin kişinin sığındığını hatırlattı ve şu an 75 bini aşan mültecilerin yüzde 90’ının kadın ve çocuklardan oluştuğunu vurguladı.

El Hol’a son dönemlerde gelen sığınmacıların büyük bir oranını, IŞİD yenilgiye uğratılmadan önce elinde tuttuğu Bağuz’dan kaçan insanlar oluşturuyor.

Bağuz’dan kaçarak El Hol’e ulaşmaya çalışan 100’den fazla sığınmacı da zorlu hava koşulları ve hastalıklar nedeniyle yolda hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG