Erişilebilirlik

‘Suriye’de Durum Kabusa Dönüşebilir’


BM İnsan Hakları Baş Komiseri Navi Pillay
BM İnsan Hakları Baş Komiseri Navi Pillay

BM İnsan Hakları Baş Komiseri Navi Pillay, Suriye’de giderek derinleşen krize karşı uluslararası toplumun seyirci kaldığını söyledi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Baş Komiseri Navi Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi’nin açılış konuşmasında uluslararası toplumun Suriye’deki iç savaştan etkilenen sivillere karşı olan görevlerini yapmadığını söyledi. Pillay, Suriye’deki savaştan en ağır zararı sivillerin gördüğüne dikkati çekti.

Ülkede çoktan insani, siyasi ve toplumsal bir felaketle karşı karşıya kalındığını belirten Pillay, önümüzdeki günlerde durumun tam bir kabusa dönüşebileceği uyarısında bulundu. Buna rağmen uluslararası toplumun krizi çözmek konusunda güçlü bir kararlılık gösteremediğine değinen Pillay, tüm üye ülkelerden bu insani felaketi sona erdirmek için ellerinden geleni yapmalarını talep etti ve şu anda ölüleri saymaktan fazla bir şey yapılmadığını da ekledi.

Birleşmiş Milletler’in tahminine göre 26 aydır süren savaşta bugüne dek 70 bin kişi yaşamını yitirdi. 5 milyon Suriyeli ise evlerini terk etti ve 1,5 milyon vatandaş ise komşu ülkelere sığındı.

Pillay,22 milyon nüfuslu Suriye’nin üçte birinin uluslararası yardıma muhtaç olduğunu söyledi. Başkomiser hem hükümetin hem de muhaliflerin insan haklarını ihlal ettiğine dikkat çekti. Savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyleyen Pillay, hem hükümet hem de muhaliflere bu eylemlerin cezalandırılacağının hatırlatılması gerektiğini belirtti ve artık dünyanın bu korkunç savaşı bitirmek için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Pillay, Suriye dışında başka bölgelerde yaşanan etnik ve dini şiddetten duyduğu endişeyi de dile getirdi. Burma’da Müslümanlara karşı saldırılar sürüyor. Pillay ayrıca üç hafta sürecek görüşmelerde Mali ve Güney Sudan’daki insan hakları durumuyla ilgili raporları da Konsey’e sunacağını belirtti. Pillay ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti’ne delil tespiti için bir ekip yollayacağını söyledi ve ülkenin anarşinin eşiğinde olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG