Erişilebilirlik

Suriye’de Çatışmasızlık Bölgeleri İçin Uzlaşma


თბილისის ანძა აშშ-ის დროშის ფერებში გაანათეს
თბილისის ანძა აშშ-ის დროშის ფერებში გაანათეს

Türkiye, İran ve Rusya, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri için mutabakat anlaşması imzaladı. Varılan anlaşmaya göre Suriye’de dört çatışmasızlık bölgesi kuruluyor.

Türkiye anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mutabakatın taraflar arasında, hava unsurları dahil, her türlü silah kullanımının sona erdirilmesini ve acil insani yardım akışının sağlanmasını güvence altına aldığı kaydedildi.

Astana'daki Rusya heyetinin başkanı, anlaşmanın Cumartesi günü yürürlüğe gireceğini açıkladı. Astana'da gazetecilere açıklama yapan Alexander Lavrentyev, Suriye uçaklarının "çatışmazlık bölgeleri" üzerinde uçmaya devam edeceğini de kaydetti.

Rus yetkili, Suriye rejiminin, muhalifler tarafından saldırı düzenlenmediği sürece anlaşmaya uyacağınını da ifade etti.

Lavrentyev, üç garantör ülkenin, oybirliğiyle karara varılması halinde bölgeye uluslararası denetçi gönderilmesi ihtimalini de kabul ettiklerini vurguladı.

Ancak Kazakistan’ın başkenti Astana’daki salonda üç ülkeden yetkililer imzayı atarken Suriye muhalefetinin bazı üyeleri anlaşmayı bağırarak protesto ettiler ve salonu terkettiler.

Muhalefet İran’ın konferanstaki katılımını protesto etti.

Kazakistan anlaşması ülkenin kuzeyinde, merkezinde ve güneyinde 4 bölgenin oluşturulmasını öngörüyor. Bununla birlikte bu bölgelerde şiddetin nasıl azaltılacağına dair ayrıntılı bilgi verilmiş değil.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrakhmanov, Suriye barış görüşmelerinin bir sonraki turunun Astana’da Temmuz’un ortalarında olacağını kaydetti.

Suriye’nin barış görüşmelerindeki müzakerecisi de Şam’ın Rusya’nın güvenli bölge inisiyatifini desteklediğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG