Erişilebilirlik

Suriye’de Barış İçin Gözler Cenevre’de


Stephane Dujarric
Stephane Dujarric

İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler’in liderliğinde yapılması beklenen Suriye barış görüşmelerine kimlerin katılacağı, kimlerin davet edilip edilmediği, görüşmelerin başlamasına saatler kala hala belirsizliğini koruyor. BM’nin New York’ta bulunan merkezinde ve Cenevre temsilciliğinde kimlerin katılıp katılmayacağı sorusu yine cevapsız kaldı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlendiği basın toplantısında, kimlerin davet edildiği ve görüşmelere kimlerin katılacağı yönünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözcü, Dujarric Cenevre görüşmelerinde katılımcılarla ilgili gelişmelerin sürekli değişim gösterdiğini belirterek, bu soruların cevabının yarın en net bir şekilde Cenevre’de alınabileceğini belirtti, “Size Cenevre’de kimin hangi otele yerleştiğini söyleyemem” dedi.

Listeyi kimseyle paylaşmıyor

BMSözcüsü Dujarric, Cenevre’de görüşmelerin başlamasıyla birlikte bazı şeylerin daha net görülebileceği, kentte bulunan bulunan Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ nın, tüm gelişmeleri dakika dakika takip ederek süreci yönettiğini, davetliler ve katılımcıların yer aldığı listeyi de hiç kimseyle paylaşmadığını belirtti.

Sözcü Dujarric, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da yapacağı açıklamalar ve taraflarla gerçekleştireceği özel konuşmalarla, Suriye için yapılacak barış görüşmelerinde, sürecin çözüm bulması için gereken gayreti göstereceğini belirterek, “Genel Sekreter Suriye’de barışı sağlamak için yapılacak görüşmelerde özel temsilci de Mistura’ya gerekli bütün yetkiyi verdi” dedi.

‘Görüşmeler yapılacak’

BM Cenevre Temsilciliği Sözcüsü Ahmet Fevzi de görüşmelerin erteleneceği yönündeki haberleri yalanladı. Sözcü, “Suriye’de barışı sağlamak amacıyla Esat yönetimi ve muhalefet ile görüşmeler ayrı ayrı yürütülecek. Cenevre barış görüşmelerinin erteleneceği yönündeki haberler asılsız. Barış görüşmeleri yarın başlayacak” dedi.

De Mistura: ‘Artık yeter’

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye halkına hitaben görüntülü bir mesaj yayınladı. Arapça ve İngilizce olarak yayınlanan mesajında de Mistura, Cenevre’de yapılacak görüşmelerin bu kez başarıyla sonuçlanacağını söyledi.

Staffan de Mistura, Cenevre’de Suriye barış görüşmelerinin yapılacağını vurguladığı mesajında daha önce yapılan barış girişimlerinin ilk ikisinin sonuçsuz kaldığını, ancak bu kez aynı başarısızlığın olmayacağını vurgulayarak, “Artık yeter” dedi.

De Mistura mesajında, Suriye halkına barışı sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Beş yıldır süren bu savaş artık çok oldu. Sizi asla terk etmeyeceğiz. Beş yıldır süren bu savaşı sona erdirmek için Cenevre’de barış görüşmeleri başlayacak. Siz Suriye halkı bu barışı hak ediyorsunuz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG