Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkesi Yeniden Sağlama Çabaları


Suriye'de Ateşkesi Yeniden Sağlama Çabaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Dışişleri Bakanı John Kerry, hükümete bağlı güçlerin isyancıların elindeki Halep’i bir haftadır bombardımana tuttuğu Suriye’de şiddet eylemlerini sona erdirmek üzere Cenevre’de diplomatlarla biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı John Kerry, Halep’te akan kanı durdurmanın öncelikli olduğunu söyledi. Hastanelerin de hedef haline geldiği Halep’te ölenlerin çoğu, sivil. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün işlettiği bir hastanenin bombalanması, büyük tepkiye yolaçmış, ancak hava saldırıları devam etmişti.

Ürdün Dışişleri Bakanı’yla dün bir açıklama yapan Bakan Kerry, Rusya’yı, ateşkese ön ayak olmaya çağırdı. Kerry, “Önümüzde çok kritik saatler var. Rusya’dan işbirliği bekliyoruz. Suriye’nin Rusya’yı dinlemesini ve uluslararası toplumun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aracılığıyla yaptığı açıklamaya yanıt vermesini istiyoruz” dedi.

Rusya’dan, son on günde 250 kişinin öldüğü Suriye’deki şiddeti durdurması için Beşar Esat’a baskı yapması isteniyor. Suriye Hükümeti ise Şam ve Lazkiye civarında geçici ateşkes uygulayacağını, ancak uygulamanın Halep’i kapsamayacağını bildirdi.

Esat hükümeti yetkilileri, hükümet kontrolundaki bölgelere roket ve top ateşiyle saldıran El Nusra militanlarını hedef aldıklarını bildiriyor. Ateşkesi ihlal eden saldırıların masum sivilleri ve ılımlı grupları hedef aldığını savunan Amerikalı yetkililerse bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan Papa Francis, tüm tarafları, şu sözlerle barışa giden tek yol olan diyaloğa geri dönmeye çağırdı: “Suriye’den gelen trajik haberler beni derinden yaraladı. Özellikle Halep’te zaten çok kötü olan insani durum, çığrından çıkan şiddet eylemleriyle daha da kötüye gidiyor. Masum insanlar, çocuklar, hastalar, başkalarına yardım etmek için büyük fedakarlıklar yapan gönüllüler ölüyor.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Cenevre’deki görüşmelere katılmaması ise son barış çabalarını daha da zora soktu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG