Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Konusunda Uzlaşma


Suriye'de Ateşkes Konusunda Uzlaşma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Münih’te bir araya gelen tarafların, bir hafta içinde Suriye’de ulusal bir ateşkes konusunda anlaştığını söyledi.

Münih’te gazetecilere açıklama yapan Kerry, ateşkesin IŞİD ve el Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacağını belirtti. Kerry, 17 üyeli Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun Amerika ve Rusya’nın ortak liderliğinde bir görev gücü kurarak, bir hafta içinde uzun vadeli ateşkesin ayrıntılarını görüşmeye başlayacağını bildirdi.

Kerry ayrıca anlaşmaya henüz “kağıt üzerinde” varıldığının altını çizerek, önemli olanın tarafların sözlerine bağlılığı olduğunu kaydetti.

Destek Grubu ayrıca Suriye’nin çatışma bölgelerine insani yardım ulaştırma çabalarını hızlandırma ve genişletme konusunda da uzlaştı. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda tüm ülkeye insani yardımların arttırılması hedefleniyor.

Yardımların ulaştırılması Birleşmiş Milletler’in kontrolunda olacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye’deki insani durumun kötüleştiğine dikkati çekerek, bunun durdurulmasının ortak çaba gerektirdiğini söyledi.

Şiddet olaylarına ve kan dökülmesine son verilmesinin önemli olduğunun altını çizen Kerry, bununla birlikte nihai bir barış planına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Destek Grubu bu amaçla yarıda kesilen Cenevre görüşmelerinin bir an önce yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Münih’te bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye görüşmelerini 25 Şubat’ta yeniden başlatmayı umuyor. Suriye hükümeti ve muhalefeti, bu ay başında Cenevre’de BM aracılığıyla pazarlık yürütüyordu, ancak görüşmeler erken kesildi.

Öte yanan isyancılar ateşkes önerisi götüren Rusya’nın Suriye’de hala katliam yürüttüğünü söylüyor. Avrupalı diplomatlarsa Rusya’nın önerisinin Halep’i ele geçirmek için bir “oyalama taktiği” olmasından kaygı duyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG