Erişilebilirlik

Suriye’de Ateşkes İçin Gözler New York’ta


Ban Ki Moon
Ban Ki Moon

Suriye'de yaklaşık beş yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak için gözler, bu hafta New York’ta yapılacak toplantıya çevrildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon 2015 yılını değerlendirdiği basın toplantısında, ‘Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun 18 Aralık Cuma New York'ta toplanacağını söyledi.

Cuma günü New York’ta yapılacak toplantıya 18 ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri ile Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin temsilcilerinin katılması bekleniyor. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edeceği toplantıda genel görüşmenin dışında bazı ikili ve çoklu görüşmelerin^de yapılması bekleniyor.

‘Suriye kanayan yara’

BM Genel Sekreteri Ban 2015 yılını değerlendiği basın toplantısında, Suriye konusunun Ortadoğu ve dünya için kanayan bir yara olduğunu, yaşanan iç savaşı sona erdirme çabası gösteren tüm uluslararası toplumun Suriye’de yaşanan krizini siyaseten çözme konusunda yeniden bir çözüm hareketi başlattığını söyledi. Suriye konusuna çözüm bulunması için, ‘Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun New York’ta cuma günü toplanacağını ve BMGüvenlik Konseyi’nin de Suriye konusunda toplanacağını belirten Genel Sekreter Ban,”Suriye konusuna çözüm yolunda ve kanayan yarayı sona erdirmek için ülke genelinde Ocak ayında başlayacak bir ateşkesi ve siyasi çözümün sağlanması için de diplomatik müzakere sürecini sağlamak istiyoruz” dedi.

‘Esat’ın geleceğine Suriye halkı karar versin’

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’nin geleceğiyle alakalı kararları Suriye halkının vermesi gerektiğini vurguladı ve ülkede yaşanan krizin çözümünün, bir kişiye bağlanmasının kabul edilemez olduğunu savundu. Çözüm arayışları sırasında bazı ülkelerin Esat’ın bir dönem daha ülkenin yönetiminde kalması veya rol alıp almaması konusunda görüş ayrılıkları içerisinde olduğunu söyledi.

‘Suriye’de Ateşkes siyasi çözüm getirir’

Suriye’de sağlanacak ateşkesin ülkede siyasi çözümün sağlanması konusuna yardımcı olmasının dışında insani yardım kuruluşlarının da Suriye halkına yardım götürmesine izin vereceğini belirten Genel Sekreter Ban Ki Moon, Suriye’de insani yardım bekleyen 13 milyon kişinin olduğunu vurguladı. Suriye’de uygulanacak ateşkesin IŞİD’ in kontrolünde olmayan bölgelerde uygulamaya geçebileceğini ama mümkün olduğunca geniş bir bölgeyi kapsaması gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG