Erişilebilirlik

Suriye'de Açlık Dramı


Suriye'de Açlık Dramı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Yardım kuruluşları, Suriye’de hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Madaya’da yüzlerce çocuk ve yetişkinin açlıktan ölmeye çok yaklaştığını bildiriyor. Onlarca kişi şimdiden yaşamını yitirdi. Çocukların açlıktan çökmüş yüzleri kuşatma altındaki kentteki korkunç durumu ortaya koyuyor

Yardım kuruluşları, Suriye’de hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Madaya’da yüzlerce çocuk ve yetişkinin açlıktan ölmeye çok yaklaştığını bildiriyor. Onlarca kişi şimdiden yaşamını yitirdi. İdlib ilindeki Madaya kenti o kadar zor durumda ki ailelerin evcil hayvanlarını yedikleri yolunda haberler geliyor. Bazıları sadece ot ve yaprakla besleniyor.

Madaya’da çocukların açlıktan çökmüş yüzleri kuşatma altındaki kentteki korkunç durumu ortaya koyuyor.

İnternetteki görüntüler çocukların zar zor hayatta kaldığını gösteriyor. Aileler bu çocuklara tuzlu sudan başka bir şey veremiyor.

Bebek bezi olmayan kentte bunun yerine plastik torba kullanılıyor.

Doktorlar çocukları hayatta tutabilmek için öksürük şurubu veriyor.

Vickie Hawkins, açlıktan öldüklerini ve destek verdikleri bir klinikte çocuk ve yetişkin 23 kişinin öldüğünü söylüyor.

Halk küçücük bir paket tuz alabilmek için sıraya giriyor.

Bir kadın “bu çocukların günahı ne” diye soruyor.

Madaya halkı durumlarını dünyaya duyurmak için kendilerine kayda alıyor. Kenti kuşatan hükümet güçleri kimsenin giriş çıkışına izin vermiyor.

Vickie Hawkins, kuşatmanın son 3 ayda sıkılaştırıldığını ve bunun da Madaya'ya hiçbir şeyinulaşmaması anlamına geldiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kente yardım girişine izin verilmesini istedi. Konsey, bugün kentteki durumu görüşecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bir yardım konvoyu hazırlıyor.

Adrian Edwards, şu anda tarihin belirlenmemiş olduğunu ve yardım girişi yapılır ve o bölgelere ulaşır ulaşmaz açıklama yapacaklarını söylüyor.

Suriye hükümeti bir miktar yiyecek sevkine izin vereceğini söylese de yardım çalışanları bu tür sözlerin defalarca yerine getirilmediğini hatırlatıyor.

Vickie Hawkins, “Hastaları kent dışına götürebilmeliyiz. Açlık çeken en az 250 çocuğu kentten çıkarmak istiyoruz. 10’unun acil hastaneye yatırılması gerekiyor. Sürekli giriş hakkına sahip olmalıyız. Tek defalık giriş çıkış izni hastaları hayatta tutmak için yeterli olmaz.” şeklinde konuşuyor.

Madaya’daki durum kritik. Yardım kuruluşları ülkenin farklı yerlerinde 2 milyon kişinin savaş nedeniyle çok az imkanlarla yaşadığı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG