Erişilebilirlik

‘Suriye Cenevre Konferansı'na Katılacak’


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad ile 22 Mayıs günü Moskova'da görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad ile 22 Mayıs günü Moskova'da görüştü.
Rusya, Suriye hükümetinin ilke olarak Haziran ayında yapılması planlanan Cenevre konferansına katılmayı kabul ettiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Şam rejiminin konferansa katılma kararını açıklarken, muhalefeti kimin temsil edeceği belli olmadığından, tarih belirlemenin zor olduğunu söyledi.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Pazartesi günü Rus meslektaşı Sergei Lavrov’la Paris’te Suriye konusunu görüşeceği açıklandı. İki bakanın bugün telefonla da konuştuğu bildirildi.

Dün İstanbul’da toplanan Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Muaz El Khatib, iki yıllık bir geçiş dönemi planı önerdi. Planda Beşar Esat’ın görevini üst düzey yardımcılarından birine devrederek ülkeyi terk etmesi de var.
Plan, Khatib’in Facebook sayfası üzerinden yayınlandı.

Suriye Ulusal Konseyi dün başlayan ve üç gün sürecek İstanbul toplantısında Cenevre konferansına katılıp katılmama konusunda karar alacak. İstanbul toplantıları sırasında Muaz El Khatib’in yerine yeni bir başkan da seçilecek.

Khatib’in planında, Esat’a planı kabul etmesi için 20, meclisi feshetmesi için 30 gün veriliyor. Planda Esat’ın yerine yardımcısı Faruk El Şara’nın veya Başbakan Wael El Halki’nin devlet başkanı olması öneriliyor.

Planda bu iki isim göreve geldiklerinde de 100 gün boyunca geçici hükümete başkanlık etmeleri ve bu süre içinde de ordunun yeniden yapılandırılması isteniyor. Bunun ardından da uluslararası toplumun garantisini almış yeni bir hükümetin işbaşına gelmesi öngörülüyor.

Plan ayrıca tüm siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istiyor. El Khatib’in planı, muhalefetin, isyanın kanlı şekilde bastırılmasında rol oynamadığına inandıkları Şam rejiminin bazı üyeleriyle çalışmaya istekli olduğunu gösteriyor.

Suriye hükümeti Khatib’in planı sonrasında bir açıklama yapmadı. Ancak Beşar Esat, 2000 yılında babasından devraldığı görevi bırakmamakta kararlı görünüyor. Esat, gelecek yılki seçimlere aday olacağını da açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG