Erişilebilirlik

‘Suriye Bir Daha Kimyasal Silah Kullanırsa Yanlış Yapar’


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 6 Nisan’da Suriye’de Esat rejimine ait Şayrat Hava Üssü’ne düzenlenen askeri operasyonda Suriye’nin aktif uçaklarının yüzde 20’sinin tahrip edildiğini açıkladı. Mattis, Suriye hükümetini de bir daha kimyasal silah kullanmaması konusunda sert biçimde uyardı.

Amerika’nın, Esat rejiminin kimyasal silah taşıyan uçaklarının havalandığına inandığı üsse askeri operasyonuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mattis, operasyonun, “Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanımına ölçülü bir yanıt olduğunu” belirtti.

Mattis, “Başkan (Donald Trump) kimyasal silahların gelecekte kullanılmasını engellemek ve Esat uluslararası hukuk çerçevesinde yasaklanan ve yok edildiği daha önce ilan edilen kimyasal silahlarla masum insanları öldürürken ABD’nin buna sessiz kalmayacağını göstermek için eyleme geçilmesi talimatını verdi” ifadesini kullandı.

Mattis, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) değerlendirmesi neticesinde, operasyonda yakıt ve mühimmat tesisleri, hava savunma kapasiteleri ve Suriye’nin aktif faaliyet halindeki uçaklarının yüzde 20’sinin hasara uğratıldığını ya da yok edildiğini kaydetti. Bakan, Suriye hükümetinin Şayrat üssündeki uçaklarının yeniden ikmal ve silahlandırma kabiliyetini kaybettiğini ve bu aşamada, pistin kullanılmasının askeri olarak çok önem taşımadığını da belirtti.

Mattis, “Suriye hükümeti bir daha kimyasal silah kullanırsa yanlış yapar” dedi.

ABD’nin Birleşmiş Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, Başkan Donald Trump’ın gerekirse Suriye’ye yeni saldırılar düzenleyebileceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG