Erişilebilirlik

Suriye Barışı İçin Yeni BM Girişimi


BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaş can almaya devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) krizin siyasi çözümü için yeni bir girişim başlattı. Suriye’de savaşan taraflar, tıkanan barış görüşmelerini yeniden başlatmak umuduyla, BM Suriye Özel Temsilcisi’yle resmi olmayan temaslar yapıyor.

Suriye’de barışın sağlanması için yapılan bütün girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yeniden başlatılan çabalarla ilgili beklentileri düşük tutmaya çalışıyor.

De Mistura Cenevre’deki örüşmeleri“ciddi istişareler” olarak tanımlıyor. Temsilci ve yardımcısı, önümüzdeki beş veya altı hafta boyunca Suriye krizindeki taraflarla birebir görüşmeler yapmayı planlıyor.

De Mistura bu süreçten sonra, resmi barış görüşmelerine yeniden başlamanın mümkün olup olmayacağına karar vermeyi hedefliyor.

De Mistura “Cenevre görüşmeleri, bir toplantı veya konferans değil. Önceki görüşmelerin devamı da değil. Bir başlangıç veya sondan bahsetmiyoruz. Tarafların temsil edildiği bir yuvarlak masa yok. Bir sonuç bildirgesi beklemiyoruz çünkü bunlar barış görüşmesi değil” şeklinde konuşuyor.

De Mistura, 30 Haziran’a kadar resmi barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının mümkün olup olmadığına karar vermeyi umuyor.

30 Haziran tarihi, Suriye ile ilgili yapılan Cenevre I Konferansı’nda imzalanan Cenevre bildirisinin üçüncü yıldönümü olduğu için seçilmiş. Bu bildirinin temel maddesi, hükümet ve muhalefetin temsil edildiği geçici bir ortak hükümet kurulmasını öngörüyor.

Konferansa, Suriye hükümeti, 40’tan fazla Suriyeli grup, 20 bölgesel ve uluslararası temsilci katıldı. Terörist örgütler arasında kabul edilen IŞİD ve Nusra Cephesi ise konferansa davet edilmedi.

De Mistura, görüşmelerin yeniden başlatılması için uygun zamanı bulmanın kolay olmadığını ama denemekten vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Suriye krizinin beşinci yılına girdiğine dikkati çeken De Mistura, “Kiç savaşta şimdiye kadar 220 bin kişinin öldüğünü ve savaşın giderek şiddetlendiğini görmek, tüm dünyanın Suriye ile bir uyanış yaşamasını ve algısını değiştirmesini sağladı” diyerek barış görüşmelerinin yeniden başlatılması umudunu dile getiriyor.

De Mistura, beklemenin artık bir seçenek olmadığının ve Suriye’deki trajedinin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğinin anlaşıldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG