Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmelerinde 8'inci Tur Hazırlıkları


Birleşmiş Milletler, Suriye barış görüşmelerinin son turunu tamamladı. BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, büyük bir gelişme olmasa da ilerlemenin sürdüğünü söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Staffan de Mistura , “Beklediğimiz ve umduğumuz gibi artan bir ilerleme kaydettik. Büyük gelişme, bozulma ya da masadan ayrılma yok” dedi.

De Mistura, Esat hükümeti ile muhalefet liderleri arasında dolaylı barış görüşmelerinin sekizinci turunu Eylül başında planladığını da açıkladı ve “Esat’ın temsilcilerine yeni turda siyasi süreç ile ilgili konuşmaya hazır olmalarını söyledim” dedi.

Ancak Mistura Esat hükümetinden olası bir siyasi geçiş süreci ile ilgili zemin hazırladıklarına dair işaret almadığını da sözlerine ekledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi, farklı muhalif gruplar arasında ortak bir güven oluşmaya başladığına da dikkat çekti. De Mistura, Suriye hükümeti ile doğrudan müzakereler başlamadan önce, görüşmelere katılan üç muhalefet grubunun aynı çatı altında birleşmesini istiyor.

Taraflar bugüne kadar BM Suriye Özel temsilcisi ile ayrı ayrı görüşüyordu. De Mistura’nın umudu artık sekizinci turda uluslararası toplumun da baskısıyla tarafalrı aynı masa etrafında toplanarak somut adımlar atmak.

7'nci tur görüşmelerde De Mistura, Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim ve Nasır Hariri öncülüğündeki muhalefet heyetleri ile ayrı ayrı görüşmüştü. 10 Temmuz'da Cenevre’de başlayan görüşmeler 14 Temmuz'da sona erdi.

Muhalefet heyeti başkanı Nasır Hariri, Esat rejimi heyetinin siyasi müzakerelere dahil olmayı reddettiğini savunarak, Birleşmiş Milletler’i göreve çağırdı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG