Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmelerinde Olumlu Adım


Muhalefet sözcüsü Louay Safi, görüşmelerde olumlu adım atıldığını söylerken
Muhalefet sözcüsü Louay Safi, görüşmelerde olumlu adım atıldığını söylerken
Cenevre’deki barış konferansına katılan Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri 2012 tarihli “Cenevre bildirisini” görüşmelerde temel olarak kullanmayı kabul etti.

İki taraf da bildiriyi müzakerelerde kullanmaya hazır olduklarını açıkladı. Ancak taraflar görüşmelerde bundan sonra atılacak adım üzerinde anlaşamıyor.

Bildiride yer alan bir madde Suriye’de geçici bir yönetim kurulmasını öngörüyor. Muhalefet ilk olarak bu maddenin ele alınmasını isterken hükümet bunun görüşmelerin son aşamasında tartışılmasında ısrar ediyor.
Şam hükümeti ilk olarak “terörizm” konusunun ele alınmasını istiyor.

Muhalefet sözcüsü Louay Safi herşeye rağmen “olumu bir adım atıldığını” söyledi.
BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin arabuluculuğuyla sürdürülen görüşmeler beşinci gününe girdi.

Öteyandan bazı Batılı gazeteler Suriye hükümetinin el-Kaide ile bağlantılı gruplardan petrol ve doğal gaz aldığını bildiriyor. Gazetelere göre Irak İslam Devleti ve el-Nusra cephesi militanları kontrol ettikleri bölgelerden çıkan petrol ve doğal gazdan kazandıkları parayı operasyonlarını finanse etmek için kullanıyor.
New York Times gazetesi militanların ayrıca hükümete hava saldırılarına girişmemesi karşılığı bedava petrol verdiğini de bildirdi.

Bu arada, Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü, üç rejim yanlısı yerleşim birimi üzerindeki ablukayı kaldırmaya hazır olduklarını söyledi. Sözcü, Özgür Suriye Ordusu’nun Nubl, El-Zehra ve El-Fuya’ya uygulanan ablukayı kaldırma sözü verdiğini kaydetti, ancak Şam hükümetinin hala Humus üzerindeki ablukayı kaldırmadığına dikkati çekti.

BM, tüm taraflardan yeşil ışık alınması halinde 2500 kişiye bir ay boyunca yetebilecek gıda yardımını yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG