Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmeleri Sürüyor


Görüşmelerde arabuluculuk yapan BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi
Görüşmelerde arabuluculuk yapan BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi

Cerevre'de yeniden biraraya gelen hükümet ve muhalefet temsilcileri cezaevlerindeki kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil binlerce tutuklunun bırakılması konusunu ele aldı

Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri arasında Cenevre’de BM arabuluculuğu ile yürütülen görüşmeler yeniden başladı. Görüşme gündemi insani sorunlar oluşturuyor.

BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi Pazar günkü görüşmelerde Suriye ceza evlerindeki aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da bulunan binlerce tutuklunun serbest bırakılması konusuna ağırlık verileceğini açıkladı.

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşa son vermek amacıyla Cenevre’de yürütülen görüşmelerde Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet temsilcileri ilk kez yüz yüze geliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Edgar Vasquez, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 toplantısına yapıcı bir tutum sergileme amacıyla gittiğini bildirdi. Öte yandan adını vermeyen bir başka Amerikalı yetkili, Esat rejimini eleştirdi, rejim oyalama taktiklerine başvururken sivillerin ölmeye devam ettiğini söyledi.

Suriye hükümeti Cuma günü muhalefetle birlikte haftasonuna kadar “ciddi oturumlara” başlanmaması durumunda Cenevre-2 görüşmelerinden çekilme tehdidinde bulunmuştu. Suriye muhalefetiyse Beşar Esat çekilmeden hükümetle doğrudan görüşmelere girmeyi reddediyor. Şam hükümeti, bu talebi reddediyor ve isyancı muhalefeti ‘terörist’ diye tanımlıyor.

Uluslararası arabulucu Lahdar İbrahimi, büyük sorunları çözmeye girişmeden önce görüşmelerde insani konulara ağırlık verilmesini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG