Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmeleri İkinci Haftasında


Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini, Suriye barış süreci ile ilgili olarak iyimser açıklamalarda bulundu. Mogherini, son gelişmelerin Suriye’de beş yılda görülmeyen olumlu adımlar olduğunu söyledi. Federica Mogherini, bu açıklamayı Lübnan Dışişleri Bakanı ile Beyrut’ta düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura Cenevre’de hem Şam rejimi hem de muhalifler ile ayrı ayrı görüşerek bir sonuca varmaya çalışıyor.

IŞİD kasaba ele geçirdi

Görüşmeler sürerken, Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan ateşkesin dışında tutulan IŞİD, ülkenin güneyinde bir kasabayı El Nusra Cephesi’nden geri aldı. Suriye İnsan Hakları Gözlem, IŞİD’e bağlı bir grubun Tseel kasabasını ele geçirdiğini bildirdi. Çatışmalarda El Nusra Cephesi’nin güneydeki en yüksek dereceli komutanının da öldüğü belirtiliyor.

Bu arada, Rusya Suriye’deki ateşkesi bozan gruplara karşı tek taraflı harekete geçeceğini açıkladı. Ancak Moskova bunu Amerika ile ateşkes ihlalleriyle ilgili bir mekanizma kurulmaması durumunda yapacağını da kaydetti. Mekanizma 22 Mart’a kadar oluşturulmazsa Rusya tek taraflı harekete geçecek. Amerika ise Rusya’nın çağrısını reddetmiş, endişelerinin zaten yapıcı bir şekilde ele alındığını kaydetmişti.

Arap Birliği federasyonu reddetti

Bu arada Arap Birliği, Suriyeli Kürtler’in ülkenin kuzeyinde ilan ettiği federal bölgeyi tanımadığını açıkladı.

Arap Birliği Başkan Yardımcısı Ahmed bin Helli, federasyon çağrılarının Suriye’nin birliğine zarar verebileceğini söyledi.

Geçen hafta Kürtler federal bölge ilan ettiklerini açıklamıştı. Kürtler, Suriye’den ayrılmayı istemediklerini de belirtmişti.

Suriye iç savaşında Kürtler IŞİD’e karşı savaşta en etkili grup olarak nitelendiriliyor ve Amerikan ordusu tarafından destekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG