Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmeleri Başladı


Suriye Barış Görüşmeleri Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Suriye’de iki haftalık ateşkesin ardından taraflar arasındaki barış görüşmeleri Cenevre’de başladı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmeleri “gerçeklik anı” olarak tanımladı.

Son dönemdeki kazanımlara rağmen iki taraf arasındaki farklılıklara dikkat çeken Özel Temsilci, B planının öncesinden daha kötü bir savaşa geri dönmek olduğunu da vurguladı.

Müzakereler süresince taraflar yüzyüze görüşmeyecek, Mistura ve ekibiyle biraraya gelecek. Mistura da bir orta yol bulmaya çalışacak.

Mistura, görüşmelerin başlangıcında Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin öncülük ettiği Suriye heyeti ile görüştü.

Caferi, görüşmeyi olumlu ve yapıcı olarak niteledi. Suriye heyetinin temsilcisi, krize siyasi çözüm bulunması yönündeki düşüncelere bağlı olduklarını söyledi.

Beşar Caferi, Mistura’nın muhalefet temsilcileri ile Salı günü görüşeceğini ve ardından kendisiyle tekrar biraraya geleceklerini kaydetti.

İki taraf Devlet Başkanı Beşar Esat’ın geleceği konusunda derin görüş ayrılığına sahip. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Esat’ın geçiş döneminde iktidardan indirilmesi konusunun kırmızı çizgileri olduğunu belirtmiş, 18 ay içinde devlet başkanlığı seçimi yapılması çağrılarını da reddetmişti.

Birçok gözlemci barış görüşmelerini 6.yılına giren savaşı sona erdirmek için en iyi şans olarak yorumluyor.

Suriye’de 6.yılına giren savaşta Birleşmiş Milletler verilerine göre en az 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 11 milyondan fazla insan evlerini terketti. Yaklaşık 5 milyon Suriyeli de ülkeyi terketti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG