Erişilebilirlik

Suriye Ateşkesi Barışın Önünü Açar mı?


Suriye muhalefetinin önde gelen ismi George Sabra yürürlükteki ateşkesin insani talepleri karşılamaması durumunda yeniden başlaması planlanan barış görüşmelerinin varsayımdan öteye geçmeyeceğini belirtti.

Ateşkes IŞİD ve El Nusra Cephesi’ni kapsamıyor. Birleşmiş Milletler, daha önce 7 Mart olarak belirlediği barış görüşmelerini iki gün ertelemeyle 9 Mart tarihine aldı.

Arapça yayın yapan El- Hadath adlı haber kanlına konuşan Sabra, “Eğer ateşkes Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanmasını sağlamıyorsa müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki tarihler varsayım olarak kalır,” dedi.

Muhalifler, insani yardımlara tamamen ulaşılabilmesini, rejim güçlerinin kuşatmasının kaldırılmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve müzakerelere başlamadan önce hava saldırılarının durmasını istiyor. Bunlar Aralık’ta kabul edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının bazı şartları.

Çatışmalar devam ediyor

Bu arada muhalifler ve devlet medyası Kürtler’in öncülüğündeki ittifakın Halep’e giden ana yola bakan tepeyi El Nusra ve müttefiklerinden ele geçirdiğini duyurdu.

Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin bu hamle ile ateşkesi bozduğu düşünülmüyor. Çünkü El Nusra ile IŞİD ateşkesin dışında tutulmuştu.

Suriye devlet televizyonu da rejim güçlerinin Catello tepesini alarak Halep’in doğusu ile güneyi arasında teröristlerin destek hatlarını kestiğini açıkladı.

YPG, IŞİD’in haftasonu Tel Abyad’a saldırması sonucu 43 üyesinin öldüğünü açıkladı. YPG, çatışmada 140 IŞİD militanının da bedenlerinin bulunduğunu belirtti. Çatışmalarda 23 sivilin de hayatını kaybettiği kaydedildi. YPG, Tel Abyad’ı IŞİD’den geçen yıl almıştı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana 31 kez ihlal edildiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG