Erişilebilirlik

Suriye Antik Kenti Palmira IŞİD’in Elinde


IŞİD militanları, Suriye’nin antik kenti Palmira’nın bir bölümünü ele geçirdi. Militanların, antik kentte bulunan paha biçilmez değerdeki kalıntıları tahrip etmesinden korkuluyor.

Merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Palmira'nın kuzeyinde yaşanan ağır çatışmalardan sonra militanların kentin yaklaşık üçte birini ele geçirdiğini öne sürdü. Palmira’nın güneybatısında bulunan 2 bin yıllık kalıntılar, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak seçilmişti. Suriye Antik Eserler Dairesi Direktörü Maamoun Abdülkerim, yüzlerce antik heykelin kentten çıkarıldığını ve güvenli yerlere götürüldüğünü söyledi. Ancak Abdülkerim, yerlerinden oynatamadıkları müze ve büyük eserlerin tahrip edilmesinden korktuklarını söyledi.

IŞİD geçtiğimiz Pazar günü Palmira’nın büyük bölümünü ele geçirmiş ancak kentin kontrolunu 24 saat içinde tekrar kaybetmişti.

Son kuşatma, IŞİD militanlarının Irak’ın batısındaki Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'yi ele geçirmesinden hemen sonra yapıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerika’nın Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ‘nin kenti geri almak için hazırladığı plana tam destek verdiğini söyledi. Şii milisler de kenti geri almak üzere Irak ordusuyla birlikte hazırlık yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG