Erişilebilirlik

Suriye: Halkı Amerika Kışkırtıyor


Suriye: Halkı Amerika Kışkırtıyor
Suriye: Halkı Amerika Kışkırtıyor

Şam hükümeti, Amerika’nın ”silahlı terörist grupları” güvenlik kuvvetlerine saldırmaya teşvik etmekle suçladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye’de halkın silahlı direnişe başlamasını, rejimin binlerce kişiyi öldürmesine tepki olarak nitelemişti.

Şam hükümeti, Mark Toner’ın sözlerini halkı şiddete teşvik etmek olarak niteliyor.

Bu arada, rejim yanlısı bir grup sivil, Amerika’nın Şam Büyükelçisi Robert Ford’u protesto etti. Görgü tanıklarına göre yüz kişilik bir grup muhalefet liderleriyle görüşmeye giden Amerikalı diplomata taş ve domates attı. Büyükelçisi Ford Cumartesi günü de yine başkent Şam’da benzeri bir saldırıya hedef olmuştu.

Robert Ford ile Fransa’nın Şam Büyükelçisi Eric Chevallier’in hükümeti sık sık eleştirmeleri yetkililer tarafından hoş karşılanmıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’de güvenlik kuvvetleri şimdiye kadar en az 2,700 kişiyi öldürdü ve on binlerce kişiyi tutukladı. Güvenlik Konseyi Şam’a karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanırken tank ve helikopterlerle desteklenen Suriye birlikleri, saf değiştiren askerleri yok etmek için Rastan kentine saldırdı.

Humus yakınlarında Türkiye’ye giden karayolunun üzerinde bulunan 40 bin nüfuslu Rastan’da ordudan firar eden yüzlerce asker Halid bin el Velid adlı bir tabur kurmuş ve güvenlik güçlerine karşı saldırılara girişmişti.

Haberlere göre Yüzbaşı Abdülrahman Şeyh komutasındaki taburun tankları da var.

Suriye Dışişleri Bakanı Velit Muallim Suriye ordusunun Rastan’da düzenlediği saldırıdan önce BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ülkedeki şiddet eylemlerinden silahlı grupları suçlamıştı.

Suriyeli kadınlar askerlerin katliamını anlatıyor:

XS
SM
MD
LG