Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Lübnan'da Camiye Sığındı


Suriyeli Mülteciler Lübnan'da Camiye Sığındı
Suriyeli Mülteciler Lübnan'da Camiye Sığındı

Suriye’de beş aydır devam eden rejim aleyhtarı gösterilerin kanlı biçimde bastırılması yüzünden binlerce kişi ülkelerinden kaçıp Türkiye’ye ya da Lübnan’a sığınıyordu. Bir süre önce birkaç yüz Suriyeli Lübnan’ın kuzeyinde sınıra yakın bir bölgede bir camiye sığındı.



Lübnanlı yardım görevlileri, Suriye sınırına yakın Maktum Camisi’nde şiddet olaylarından kaçan sığınmacılara yardım malzemesi dağıtıyor.

60 yaşındaki Ali Muhammed el Kürdi buraya iki ay önce, her şeyini geride bırakıp gelmiş. Suriyeli milislerin evine saldırdığını, ailesinin beş üyesini öldürüp gözünün önünde parçaladıklarını söylüyor.

El Kürdi, “Rejim düşünceye kadar burada kalacağım, düşmezse de burada kendimi öldüreceğim,” diyor.

İnsan hakları örgütlerine göre Suriye’de Mart ayında başlayan olaylarda en az 2 BIN 200 kişi öldü, 3 bine yakın kişiyse kayıp. Suriye hükümeti silahlı teröristlerle mücadele ettiğini savunuyor. Muhaliflerse tek silahı olanların askerlerle onlara bağlı milisler olduğunu söylüyor.

Bir yardım örgütünde çalışan Abdullah Tassi, bölgede 5 bin Suriyeli sığınmacının olduğunu söylüyor. Sığınmacıların çoğu geldiklerinde yalnızca birkaç gün kalacaklarını sanmış.

Abdullah Tassi, “Günler geçti, şimdi burada uzun süre kalacaklarına inanıyorlar. Bazıları yerel halka karıştı, buradan çok uzaktaki köylere gidip yerleşiyorlar,” diyor.

Bir seyyar klinikte görev yapan Kasım Eyyubi, sığınmacıların genelde sağlıklı olduklarını, ama psikolojik anlamda yaşadıkları olayların travmasını atlatamadıklarını söylüyor.

“Hiç rahat değiller,” diyen Eyyubi, sığınmacıların korku içinde yaşadıklarını, filme alınırken bile korktuklarını söylüyor.

33 yaşındaki Ümmü Hamza, soyadını vermeye korkuyor. Humus’tan yedi çocuğuyla birlikte kaçan Ümmü Hamza, bununla birlikte konuşmaktan çekinmiyor.

“İnşallah döneceğiz,” diyen Ümmü Hamza “Özgürlük istiyoruz, diğerlerinin yaşadığı gibi yaşamak istiyoruz, ama eziyet çekiyoruz,” diye konuşuyor.

Bir ay önce orduyu terk eden eski teğmen Hasan el Hasad, gizlice sınırı geçerek Lübnan’a sığınmış. El Hasad kendisi gibi binlerce askerin ordudan kaçtığını, bu askerlerle birlikte Esad rejimine karşı yeni bir direniş gücü oluşturmaya başladıklarını söylüyor.

Hasan el Hasad, “Allah’ın izniyle burada birleşip, zalim Beşar’a karşı duracağız. Barış içinde Suriye halkını destekleyeceğiz,” diyor.

Suriye’de göstericilere uygulanan şiddet gittikçe artıyor, halk daha fazla uluslararası destek, yaptırım ve diplomatik baskı çağrısında bulunuyor. Devrimlerini şiddet kullanmadan gerçekleştirmek isteyen Suriyeliler, dış ülkelerin askeri müdahalede bulunmasınaysa karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG