Erişilebilirlik

Sürgündeki Hamas Lideri Meşal Gazze'ye Döndü


Filistinli İslamcı grup Hamas’ın sürgündeki lideri, 45 sene sonra ilk defa Gazze topraklarına ayak bastı. Lider, Mısır’dan Gazze’ye geçer geçmez toprağı öptü.
Halid Meşal, kafilesi Mısır’dan Filistin topraklarına geçtiğinde, Gazze yönetiminin lideri İsmail Haniye, diğer Hamas yöneticileri ve arkadaşlarının da bulunduğu büyük bir kalabalık tarafından karşılandı.

Geniş güvenlik önlemleri altında konuşan Meşal, Gazze’ye ayak basmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, vatanı için şehit olmak istediğini söyledi.

Meşal, “Gazze’ye geri döndüm. Geri döndüm diyorum ama daha önce Gazze’ye hiç gelmemiştim, çünkü Gazze hep kalbimdeydi. Gazze kalbimden hiç çıkmadı,” dedi.

Meşal, İsrail işgalindeki Batı Şeria’yı 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra terkettiğinden bu yana, 1975’teki kısa bir ziyaret haricinde, Filistin topraklarına gitmemişti.

Sürgündeki Hamas lideri, İslamcı örgütü çoğunlukla Katar’dan ve son zamanlarda Mısır’dan yönetiyordu.

Haniye, Meşal’ın dönüşünün, Filistinliler için tarihi bir an ve Gazze halkı için bir zafer olduğunu belirtti.

Haniye, “Bunlar toprakların iadesi için önemli adımlar. Bu, işgale karşı bir isyan. Siz İsrailliler bu kutsal topraklarda kalamayacaksınız, burası bizim ülkemiz ve bizim liderliğimiz,” şeklinde konuştu.

Gazze’ye giden Meşal, İsrail’ın düzenlediği saldırıda öldürülen Hamas’ın askeri kanadının lideri Ahmed Cebari’nin yanmış arabasını ziyaret etti.

Cebari’nin ölümü geçtiğimiz ayki sekiz günlük çatışmalara yol açmıştı. Çatışmalar, 170’ten fazla Filistinli ile 6 İsrailli’nin ölümüne yol açtıktan sonra ateşkesle sona ermişti. İsrail, Gazze’deki Hamas militanlarının İsrail şehirlerini hedef alan füze saldırılarına cevap verdiğini söylemişti.

Gazze’de iki gün geçirecek olan Meşal, Cumartesi günü Hamas’ın 25. Yıldönümü kutlamalarına katılacak.

1997 yılında Ürdün’de İsrail ajanlarının ölümcül bir zehirle suikast girişimine hedef olan Meşal, uluslararası toplumun baskısı sonucu ikna olan Başbakan Benjamin Netanyahu’nun panzehir sağlaması sayesinde kurtulmuştu.

Hamas’ı terörist bir grup olarak gören İsrail ve Batı güçleri, Hamas’ın rakibi ve daha ılımlı Filistin Ulusal Yönetimi’ni destekliyor. Ancak Meşal’in ziyareti, Arap Baharı devrimlerinin ışığında Hamas’ın yükselen itibarının bir göstergesi.

2006 Filistin seçimlerinde mecliste çoğunluğu kazanan Hamas, bir sene sonra da El Fetih güçlerini Gazze’den çıkarmıştı. O tarihten bu yana, Batı Şeri’yı el Fetih, Gazze’yi Hamas yönetiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG