Erişilebilirlik

Sur Kamulaştırmasına Tepki ve Dava


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 103 gün süren operasyonların ardından, çatışmaların yaşandığı Suriçi bölgesinin kamulaştırılmasına karar verilmesi tepki topladı. Kentteki 310 kurum kararı yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

103 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından hala bazı bölgelerde yasağın sürdüğü Sur bugünlerde kamulaştırma kararı ile gündemde. Bakanlar Kurulu, Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine kamulaştırma kararı aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Sur’da yer alan 6 bin 300 parsel kamulaştırıldı. Karar çatışma olmayan bölgeleri de kapsıyor.

Karara ilk tepki vatandaşlardan geldi. Yıllarca Sur içinde yaşayan ve ailesine ait iş yerleri olan Yazar ve Aktivist Ömer Evsen, kararın alınma sürecinde kime danışıldığını bilmediklerini belirterek, ”Sur sokaklarıyla müsemma bir şehir, yıkarsanız meydan haline çevirseniz Sur, Sur olmaktan çıkacak aslında. İnsanlar 1900’lerden beri Sur’un içinde yaşıyor. Bazıları diyor Sur içini yıkıp bir miktar yeni yapılanmalar yapacağız. Tamam son 50 yılda yapılanlar yıkılsın ama ondan önceki süreçte yapılanlar da arada gidecek. İnsanların yüreğini yakan aslında bu“ dedi.

Hükümetin bu kararına kentteki 310 kuruluş da ortak açıklamayla tepki gösterdi. Aralarında belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odası, Baro, Tabip Odası gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu kurumlar adına yapılan ortak basın toplantısında, kamulaştırma kararı alınan yerler arasında kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına ait yapılar olduğu ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış ibadethane, mesken ve çeşitli ticari alanlar da bulunduğu vurgulandı.

Kurumlar adına açıklamayı yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, kararın Kamulaştırma Kanunu’na, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyledi.

Sur Kamulaştırmasına Tepki ve Dava
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Sayar, “Merkezi hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi üzerine aldığı Kamulaştırma kararı yürürlükteki mevzuatlara aykırı olarak tesis edilmiştir. İlgili Kamulaştırma Kararının Kamu Kurum ve Kuruluşlarını kapsaması, Vakıflara ait yapıları kapsaması bu durumun en açık kanıtlarındandır. Ayrıca ilgili kararın nasıl uygulanacağı noktasında kentin yerel bileşenleri ile herhangi bir bilgi paylaşımı da yapılmamıştır. Bizler STK’lar olarak: Kentimiz için yapılacak tüm olumlu işlerin yanında olacağız ve destekleyeceğiz ancak ilgili kamulaştırma kararına ilişkin tarafımıza iletilen herhangi bir bilgi olmaması toplumda ciddi kaygı yaratmıştır. Bu çerçevede çalışmalar yapılırken, hukuka aykırı, bilimsellikten yoksun, kentimizin sosyal, kültürel ve tarihi dokusuna uymayan uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır” dedi.

Kararı yargıya taşıyacaklarına dikkat çeker Sayar, “Kadim Kentimizin tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik bakımdan merkezi konumunda bulunan Sur ilçemizde sonucunun ne olacağını bilmeden alınmış acele kamulaştırma kararının iptali için gerekli yasal hakkımızı kullanacağımızı ve yargı yoluna başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kararın sosyal ve kültürel bakımdan büyük tahribata yol açacağını savunan Sayar, “yasal gerekçesi bulunmayan bu uygulamadan derhal geri dönülmesini talep ediyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG