Erişilebilirlik

Sur İçin Salgın Hastalık Uyarısı


Sur’un Alipaşa ve Lalebey Mahallelerindeki 100’e yakın evde yaşayanlar halen taşınmadı. Geçen hafta başlayan elektrik ve su kesintisi ise devam ediyor. Bölgede inceleme yapan İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Tabipler Odası yöneticileri, salgın hastalık riskine dikkat çekti. İHD Şube binasında bir basın toplantısı düzenleyen İHD ve DTO yöneticileri, su kesintisi nedeniyle mahallelerde salgın ve paraziter hastalık başlayabileceğini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, risklere dikkat çekerek, “Bir toplumun eğer içme ve kullanma suyuna -ki 2017 yılında yaşıyoruz- 2017 yılında ulaşması, erişimi zorlaştırılmışsa, suyu elektriği kesilmişse, böyle bir durumda sağlık büyük tehlike altına girecektir.Biz TTB olarak bu durumun sağlık açısından toplum sağlığı açısından, halk sağlığı açısından kaygı verici olduğunu belirtmek isteriz. Su ve elektrik sorunları devam ederse hijyen sorunları baş gösterir, hijyen sorunlarına bağlı salgın hastalıkların baş gösterme ihtimali bulunmaktadır. Kronik hastalıklar daha da ağırlaşabilir. Salgın, paraziter hastalıkların bitlenme gibi paraziter hastalıkların ortaya çıkabilme ihtimali bulanabilmektedir. Bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için yeniden yetkililere seslenmek istiyoruz; içme ve kullanma suyunun, elektrik kesintisinin ortadan kaldırılması ve bu temel kamu hizmetlerinin sunulması gerekir. En azından bu sürecin sağlığa zarar vermeden atlatılması için bunları önemsiyoruz” dedi.

Sur İçin Salgın Hastalık Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Daha sonra söz alan Diyarbakır Tabipler Odası Genel Sekreteri Şerif Demir ise, mahalle sakinlerinin taleplerinin dikkate alınmasını istedi. Demir, “Mahalle sakinleri, temel kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmamalı ve bir an önce içme ve kullanma suyu ile elektrik hizmeti sağlanmalıdır. Yetkililer ve hak sahipleri arasında sorunun çözümü konusunda diyalog sağlanmalı, Sur’un tarihi dokusu ve demografik yapısı korunarak yaşanan soruna acil olarak çözüm üretilmelidir” diye konuştu.

'Sur Sakinleri Temel Kamu Hizmetlerinden Mahrum Bırakılmamalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

2016 verilerine göre, boşaltılmasına karar verilen Ali Paşa Mahallesi’nde 2 bin 963, Lalebey Mahallesi’nde ise 2 bin 853 kişi yaşıyordu. İki mahallenin büyük bölümü boşaltıldı. Ancak 100’e yakın aile, kamulaştırma bedellerine itiraz ederek, mahkemeye başvurdu. Bu aileler mahkeme sonuçlanana kadar evlerinden çıkmak istemiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG