Erişilebilirlik

Sur’daki Evini Kaybedince Çadıra Yerleşti


Sur’un aylardır gündemde olan Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri’ndeki yıkım büyük oranda tamamlandı. Yıkılan bazı yerlerde kentsel dönüşümün ilk adımları bile atıldı. Bölgede yaşayan aileler zorla ya da kendi istekleriyle mahallelerini terk etti. Bir aile hariç.

Sur’daki Evini Kaybedince Çadıra Yerleşti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Mahalleden geriye kalan enkazlar üzerinde büyük beyaz bir çadır dikkat çekiyor. Çadırın kurulduğu yer 60 yıla yakın süredir Mehmet Ak ve ailesinin yaşadığı evin enkazı. Ak ailesi, evleri yıkılınca enkazın üzerine kurdukları çadıra yerleşti.

Çadırın çevresindeki eşyaları da gözden kaçmıyor. Artık elektrik olmadığı için bir işe yaramasalar da, çoğu çadırın içine ve çevresine bırakılmış. Buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik sobaları bunların sadece birkaçı.

12 kişilik ailenin yaşadığı eve karşılık, 41 bin lira kamulaştırma bedeli ödenmiş. Bu parayla ev tutamayacağını söyleyen Mehmet Ak, çareyi çadıra yerleşmekte bulduğunu belirtti. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Ak, “Yer yok, param yok. Kira parası nereden getireyim? 900 ya bin lira kira istiyorlar. 200-300 lira nakliyat parası istiyorlar. Diyorlar gidin, size kira yardımı yapacağız. 5-6 ay verecekler, sonra nereden getireceğiz? Nakliye parası size göndeririz diyorlar, araba, işçi göndeririz diyorlar. Bana ne, ne göndereceksin? Ben evcimi sokağa atarım, sana ihtiyacım yok. Şu anda bu çadırda 6 kişi yaşıyoruz. Bir metre kar düşerse yine çıkmam, kış günü gelirseniz yine görürsünüz” dedi.

Ak, çadırı da Suriyeli bir sığınmacıdan parayla satın aldığını vurgulayarak, “Suriyeli biri 500 lira istedi, paramın olmadığını söyleyince 250 liraya verdiler. Para borç edip çadırı aldım, kendi ellerimle kurdum” diye konuştu.

Ak’ın oğlu ve torunları tek oda bir ev kiralayarak oraya yerleşti. Ak, eşi ve 4 çocuğu ise çadırda yaşamaya başladı. Aileye şimdilik müdahale eden kimse yok. Baba Ak, enkazlardan topladığı hurdaları satarak günlük ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Aile yemeklerini çadırın dışında yaparken, bulaşıklarını da burada yıkıyor. Su ihtiyaçlarını ise yakın evlerden karşılıyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG