Erişilebilirlik

Sur’da Zorla Yıkım


Sur’un Ali Paşa Mahallesindeki sokakların bir bölümü polis bariyerleriyle kapatıldı. Bir yandan eşyalar taşınırken, bir yandan da yıkım sürüyor. Bariyerlerle kapatılan bölgeye yıkım ekipleri dışında kimsenin girmesine izin verilmiyor. Mahalle sakinleri yaşlı gözlerle evlerinin yıkılışını izliyor. Ak ailesi de, çıkarabildikleri eşyalarını taşıyor. Bir yandan da evlerinin enkazından tarihi taşları kurtarmaya çalışıyorlar.

Sur’da Zorla Yıkım
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Mahalle bu sabah güne yine gerginlikle başladı. Mahalleye gelen yıkım ekipleri bazı evleri yıkmak istedi ancak aileler karşı çıkınca gerginlik yaşandı. Aileler polisin müdahalesiyle uzaklaştırıldıktan sonra yıkıma başlandı. Gazetecilerle birlikte bariyerlerin dışına çıkarılan ailelerin yıkımı izlemek dışında yapabilecekler bir şey kalmadı. Zorla evinden çıkarıldığı söyleyen Mevlüde Ak, eşyalarının bir bölümünü alamadığını söyledi. Ak, Amerika’nın Sesi’ne şunları söyledi; ”Bu sabah geldiler, iş makinası getirdiler, kepçe getirdiler, yıktılar. Paranızı vermeyeceğiz, evinizi de yıkacağız dediler. Nereye giderseniz gidin dediler. Gidecek yerimiz yok, hamal tutacak paramız yok dedik. Valiliğe gidin dediler. Valiliğe gittik bu sabah, vali bizimle görüşmedi bile. Sadece yıkın diyor. İşte evimi yıkıyorlar. İşe yarar eşyaları çıkardım, gerisini bıraktım.”

Evinin enkazından tarihi taşları çıkarmaya çalışan Mehmet Ak ise ne yapacağını bilmediğini söyledi. Ak, “Evi boşalttık, evi yıktılar, bizi zorla çıkarttılar. Direniyoruz ama boş. Ne yapacağız? Çadır kuracağız. Bana 41 milyar vermiş. 41 milyara bir tuvalet yapamazsınız. Ben ne diyeyim?” dedi.

Sur’daki yıkıma dikkat çekmek amacıyla kurulan ‘Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’ üyeleri de, gerginliğe müdahale etmek için bölgedeydi. Ancak polis onları da mahalleye yaklaştırmadı. Platform üyelerinden Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Orak, insanların zorla çıkarıldığını belirterek, ”Halk çıkarılmak isteniyor. Çıkmayan ailelerin eşyaları içinde olmasına rağmen evleri yıkılmak isteniyor ve hatta yıkılıyor. Şu anda arka tarafta gördüğünüz gibi iş makineleri tarihi kenti yok ediyor. Biz buraya dayanışma amacıyla geldik ama emniyet bariyer koymuş halkın içeri girmesini engelliyor” diye konuştu.

Bugün yıkımına başlanan dört katlı binanın durumu ise gözden kaçmadı. Binanın, riskli olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verilmişti. Ancak iş makinalarının saatler süren çalışmasına rağmen bina yıkılmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG