Erişilebilirlik

Sur’da Susuz Bayram


Aylardır kentsel dönüşüm gerginliğinin sürdüğü Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahalleleri, bariyerlerle çevrili. Yıkım yapılan mahallede yaşam da bir yandan sürüyor. Kurban bayramını kutlamaya hazırlanan mahalle sakinleri bu kez de su sıkıntısıyla karşı karşıya.

Davaların sürmesi nedeniyle evlerini boşaltmayan aileleri suları 20 gündür kesik. Aileler bayrama susuz girecek. Bugün mahallenin ziyaretçileri vardı. Aslen Diyarbakırlı olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Alipaşa Mahallesini ziyaret etti.

Sur’da Susuz Bayram
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Önce Sur’daki yıkımın durdurulması için kurulan Sur'un Yıkımına Hayır Platformu üyelerinden bilgi alan Tanrıkulu daha sonra aileleri ziyaret etti. Tanrıkulu’yla, kendisiyle aynı soyadı taşıyan Zekiye Tanrıkulu arasında geçen diyalog dikkat çekti. Tanrıkulu kendini tanıtırken, “Ben Sezgin Tanrıkulu İstanbul Milletvekiliyim’ deyince yaşlı kadın da ‘Ben de tanrı kuluyum ama benim 20 gündür suyum yok’ dedi.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Tanrıkulu, kentsel dönüşüme tepki gösterdi. Tanrıkulu, ”Böyle bir kentsel dönüşüm olmaz, böyle bir hukuk anlayışı olmaz. Burada daha devam eden davalar var, sonuçlanmamış. İnsanların iradesine rağmen, onların elektriğini keserek,suyunu keserek,buradan çıkmaya zorlayamazsınız. Bunun adı hukuk devleti olmaz. Bu ancak hukuk devletinin olmadığı yerlerde, zorla, kaba güçle yapılan işlerdir. Sur sonuçta sadece Diyarbakır’ın, bölgenin, Türkiye’nin değil bütün dünyanın ortak tarihi mirasıdır. Sur’un dinamikleriyle, Sur’da yaşayanlarla barışık bir proje yürütebilirsiniz ama onlara rağmen yürütemezsiniz. Bu kentin sivil toplum örgütleri ile dinamikleriyle muhtarlarıyla buluşmadan, onlara rağmen,nerede yapıldığı belli olmayan planlarla, gizli saklı planlarla, burayı dönüştüremezsiniz” dedi.

Tanrıkulu’yla sohbeti dikkat çeken Zekiye Tanrıkulu, ilerlemiş yaşına rağmen su taşımak zorunda kaldığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Tanrıkulu, “Biz evimizi vermiyoruz. Allah bilir 25 gündür susuzuz. Ramazan’da elektriğimizi kestiler, suyumuzu kestiler. Ramazan sonrasında geç günlerde elektriği bıraktılar. Şimdide suyu kestiler. Allah’tan korkmuyor musunuz? Elektriğimiz geldi ama suyumuz yok. 25 gündür susuzluktan öldük. Artık su taşımaktan kollarım tutmuyor, camiden su taşıyoruz” diye konuştu.

Bu arada kentsel dönüşüm kapsamında olmayan sokaklardaki evlerin suyu de kesildi. Buralarda yaşayan vatandaşlar da tepki gösterdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG