Erişilebilirlik

Sur’da Sona Doğru


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmaların sürdüğü kesimlerin yüzde 95’inde kontrol sağlandı. Halen silah ve patlama seslerinin yükseldiği bölgede bir yandan da hayat devam ediyor. İşyerleri kısmen açık olsa da, alışveriş yapan yok.

Sur’da 2 Aralık’ta başlayan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 78’nci gününe girdi. Bütün sokakları polisler tarafından tutulan bölgeye girişe denetimli olarak izin veriliyor. Bölgede bugün de sabah erken saatlerinden itibaren şiddetli patlama sesleri duyuldu.

Bölgede askeri hareketlilik devam ederken, ambulansların giriş-çıkışları dikkat çekti. Sur’un yasak olmayan bölümlerinde insanlar işyerlerini açık tutuyor. Ancak alışveriş yok denecek kadar az. İnsanlar gün boyunca gelip geçen asker ve polis araçlarını izliyor.

Bugün havanın açık olması nedeniyle onlarca kişi sokaklardaydı. Çoğu patlama ve silah seslerine aldırış etmeden güneşin tadını çıkardı. Çatışmaların sona erdiği bölümlerde ise belediye ekipleri temizlik çalışmalarına başladı. Operasyonların tamamlandığı sokaklarda çatışmaların izleri hala tazeliğini koruyor. Sokaklarda patlamalar nedeniyle çukurlar oluşurken, birçok işyerinin camları kırıldı. Bölgede yasağın sürmesi nedeniyle tadilata izin verilmiyor.

Bölgenin en eski çarşılarından olan Sipahi Pazarı’nın esnafı da tepkili. Sorunun bir an önce çözülmesini isteyen esnaf İdris Okşak, çözümün masaya dönmek olduğunu söyledi. Okşak, “78 gündür burası resmen faciaya dönüştü, savaş bölgesine döndü. Savaşın bitmesini istiyoruz, esnafın rahatlığa kavuşmasını istiyoruz. Esnafı hiçbir şekilde yardımla eski haline getiremezsiniz. Onları kendi ticaretine getiremezsiniz, iki ay elektrik ve vergi almazlar sonra ‘Başınızın çaresine bakın’ derler. Bu işin biran önce bitmesini Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde masaya dönülmesini, masada oturarak konuşulmasını istiyoruz. Buranın muhatapları belli, Ankara’nın muhatapları belli, buradan seçilip Ankara’ya gönderilen insanların bir an önce muhatap alınmasını lazım, bu iş çözülürse masada çözülür başka türlü çözemezler,” dedi.

Sur’da Sona Doğru
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Polis barikatının arkasından askeri hareketliliği izleyen esnaftan İbrahim Yalaz, çarşıdaki 3 bin esnafın mağdur olduğu söyledi. Yalaz, ”Burayı yüz bin kişi geziyordu. Bakın bu Diyarbakır’a bakın ne hale geldi. Bir an önce bu ateşin sönmesi lazım. Bu iş siyaseti aştı. Gelip insanların mağduriyetini gidermeleri lazım. Bu partilerüstü bir iş oldu. Lütfen gelin buraya sahip çıkın, hiçbir insan bize sahip çıkmıyor. Hiçbir ilden bize yardıma gelen yok,” şeklinde konuştu.

Güvenlik güçlerinin operasyonların tamamlandığı bölgelerdeki yüksek yapılara büyük Türk bayrakları asmaları da dikkat çekti. Güvenlik yetkilileri, bölgenin yüzde 95’ince kontrol sağlandığı ve hendek ve barikatların temizlendiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG