Erişilebilirlik

Suriye'de Göstericilerin Üzerine Ateş Açıldı


Suriye'de Göstericilerin Üzerine Ateş Açıldı
Suriye'de Göstericilerin Üzerine Ateş Açıldı

Suriye’de güvenlik güçleri Devlet Başkanı Beşar Esat’ın istifasını isteyen göstericilerin üzerine ateş açtı.

Gördü tanıkları ve eylemciler polisin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu en az 15 kişinin öldüğünü söylüyor. Gösteriler Hama, Humus, Halep ve Şam’ın banliyölerinde yapılıyordu.

Cuma günü protestolar öncesinde güvenlik güçleri farklı bölgelerde operasyon düzenledi. İnsan hakları örgütleri tank desteğiyle Han Şeyhun’da düzenlenen operasyonda bir kadının öldüğünü bildirdi. Şam’ın Sakba banliyösünde ise polisten kaçan bir kişi vurularak öldürüldü.

Suriye hükümeti “çeteler ve teröristlerle” mücadele ettiğini savunuyor. Resmi haber kanalları Cuma günü “silahlı çetelerin” ve “keskin nişancıların” Şam’ın bir banliyösünde “gelişigüzel ateş açarak üç polisi ve iki sivili öldürdüğünü yazdı.

Esad üzerinde uluslararası baskı artıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye’yle ticari ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşar Esad’a mektup göndererek daha fazla gecikmeden reformlara başlamasını istedi. Basında yer alan haberlere göre Gül, mektubunda, "Bir gün geriye baktığınızda yaptıklarınızın çok geç ve çok az kaldığı şeklinde hayıflandığınızı görmek istemem" dedi.

İnsan Hakları grupları, Suriye’de gösterilerin başından beri 1700 kişinin öldürüldüğünü bildiriyor.

XS
SM
MD
LG