Erişilebilirlik

Suriyeli Göçmenlerin Futbol Tutkusu


Suriyeli Göçmenlerin Futbol Tutkusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Suriye’deki savaştan kaçarak İzmir’de yeni bir hayat kurmaya çalışan Suriyeli göçmen gençler, kendi aralarında kurdukları takımlarla bir futbol turnuvası düzenliyor. İzmir’in Kemalpaşa, Karabağlar, Buca gibi çok farklı ilçelerinde yaşayan göçmenler, sosyal medya üzerinden organize ettikleri turnuvayla yaşadıkları sıkıntılardan bir nebze uzaklaşıyor.

Turnuvanın organizasyonunda öncülük yapan Ahmet Abdullah amaçlarının centilmence yarışmak olduğunu söylüyor. VOA Türkçe’nin sorularını Türkçeyi daha iyi bilen bir arkadaşının yardımıyla cevaplayan Abdullah, ileride Türk takımlarıyla da turnuvalar düzenlemek istediklerini belirtiyor. Turnuvayı kazanan takımın oyuncularına ödül olarak yeni elbise alınacak. Bunun için turnuvaya katılan her takımdan para toplanıyor.

Lisansı olmadığı için profesyonel futbolcu oynayamıyor

Yaklaşık iki ay sürecek turnuvaya 16 takım katılıyor. Takımların bazılarında Türk oyuncular da var. Maçlar Buca’daki bir halı sahada düzenleniyor. Genç oyuncuların büyük bir kısmı mobilya ve ayakkabı atölyelerinde ya da inşaatlarda çalışıyor. Suriye’de iken kimi öğretmenlik yapıyormuş, kimi balıkçılık, kimi de çiftçilik.

İçlerinde daha önce profesyonel futbol oynayan tek kişi Muhammed Zeyno. Suriye’de El İttihad takımında oynayan Zeyno, şimdi İzmir’de bir ayakkabı imalathanesinde çalışıyor. Zeyno, Türkiye’ye geldiğinde de profesyonel futbol hayatına devam etmek istediğini, ancak lisansı olmadığı için bu hayalini gerçekleştiremediğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Altay takımı beni çağırdı. Ama lisansım olmadığı için gidemedim. Lisansım Suriye’deki evimiz bombalanınca yok oldu. Şimdi yenisini de çıkartamıyorum. Oysa, Almanya’ya giden Suriyeli futbolculardan lisans istemiyorlar. İmkanım olursa profesyonel futbola devam etmek istiyorum.”

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG