Erişilebilirlik

Süpermikroplar İlaç Firmalarını Yarışa Sürüklüyor


Süpermikroplar İlaç Firmalarını Yarışa Sürüklüyor
Süpermikroplar İlaç Firmalarını Yarışa Sürüklüyor

İlaç firmaları ilaca dayanıklı mikroplara karşı yeni ve etkili antibiyotikler üretmek için çabalıyor. Amerika'nın Sesi kamu sağlığını tehdit eden süpermikropların ilaç firmalarını nasıl yarışa sürüklediğini inceledi.

Doktorlar ilaca dayanıklı bakterilerin üremesinin alarm verici boyuta ulaştığını belirtiyor. Ölümle sonuçlanabiken enfeksiyonlar ameliyatları, kanser tedavilerini, organ nakillerini ve bir çok tıbbı işlemi tehdit ediyor.

Bazıları yeni antimikrobal ilaçların geliştirilmemesi halinde milyonlarca insanın bazı ölümcül bakteriyel enfeksiyonlra karşı savunmasız kalacağı uyarısı yapıyor.

Bu tür endişeler üzerine, Enfeksiyonel Hastalıklar Derneği (IDSA) 2020 yılına kadar 10 yeni antibiyotiküretilmesi girişimi başlattı. Girişimin adı 20'ye Kadar 10.

Enfeksıyonel Hastalıklar Derneği'nden Robert Guidos, "Bu girişim ile IDSA uluslararası toplumu bir araya getirmeyi hedefliyor. Hükümet yetkilileri, akademisyenler, siyasetçiler bir araya gelip hem ilaç firmalarını yeni ilaçlar üretmeye teşvik edecek hem de bu ilaçların nasıl kullanılacağını denetleyecek mekanizmalar oluşturabilir," diyor.

Uzmanlar uyanma vaktinin geldiğini söylüyor. Sorunla mücadele çabaları şimdi başlamazsa yıllar önce ortadan kalkmış tehlikeli hastalıklar geri gelebilir.

Thomas Frieden, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü. Frieden bu konudaki kaygılarını Kongre üyeleriyle paylaştı: "Antibiyotiğe dayanıklı bakterilerle ilgili çabalarımızı arttırmazsak, antibiyotik sonrası bir dünyada bazı enfeksiyonlarla mücadele şansımız kalmayabilir."

Son araştırmalar geliştirilmekte olan çok az yeni antibiyotik olduğunu ve bunların Methicillin' dayanıklı Staphylococcus aureus (MRSA) , ya da carbapenem'e dayanıklı Klebsiella pneumoniae (CRKP) ile mücadelede kullanılabileceğini söylüyor.

Amerika'daki hastanelerde 2002'den beri her yıl 2 milyon MRSA vakasına rastlandı.

Barry Eisenstein Amerikan ilaç firması Cubist'in başkan yardımcısı. Şirket MRSA'ye karşı yeni bir ilaç geliştiriyor.

Eisenstein federal denetleme sisteminin ve ilaç pazarının şirketlere yeni ilaç geliştirmede yardımcı olmadığını söylüyor: "Bu tür ilaçların geliştirilmesinin masrafı ve zorluğu bir çok firmayı antibiyotik üretiminden uzaklaştırdı. Şirketler yapacakları yatırıma değmeyeceğini düşünüyor."

Bazı ilaç şirketleri yöneticileri antibiyotiklere yaptıkları yatırımın karşılığının diğer ilaçların getirisinden az olduğunu söylüyor.

Barry Eisenstein, "Kolestrol düşürücü ilaçları bir düşünün. Statin içeren ilaçların yılda 5-10 milyar dolar kar getirmesi olağandışı bir durum değil. Antibiyotiklerin yarım milyar dolar kar getirmesi henüz daha duyulmadı," diyor.

Eisenstein hem güvenli hem de etkili mükemmel ilacı üretme fikrinin yeni antibiyotikler üzerinde çalışılmasını yavaşlattığını belirtiyor.

Şirketlerin yeniden antibiyotik üretimine başlaması için iki şeyin yapılması gerekiyor.

Barry Eisenstein, "Denetim riskinin azaltılması - daha kısa sürede onay alabilmenin önünün açılması gerekir. Ekonomik açıdan ise şirketlerin piyasada başarısız olunma riskine karşı önlem alması kolaylaştırılmalı," şeklinde konuşuyor.

İlaç firmaları yeni antibiyotiklerin daha dikkatli reçetelenmesi ve daha az sıklıkta kullanılması gerekeceğine de dikkat çekiyor. Bu da daha az satış karı anlamına geliyor.

Uzmanlar Amerika'da yeni bir antibiyotiğin kullanım için onaylandığını belirtiyor. Ancak hedef 2020 yılına kadar 9 yeni ilacın daha üretilmesi.


XS
SM
MD
LG