Erişilebilirlik

'Süper Komite' Uzlaşamadı


'Süper Komite' Uzlaşamadı
'Süper Komite' Uzlaşamadı

Amerikan hükümetinin federal bütçe açığını önümüzdeki on yıl içinde 1,2 trilyon dolar kısmakla görevlendirilen özel kongre komisyonu anlaşmaya varamadı.

“Süper Komite” adıyla da bilinen, 12 üyeli özel komisyonun eşbaşkanları anlaşmaya varamadıkları yolundaki ortak açıklamayı dün akşam saatlerinde yaptı. Eşbaşkanlar, Demokrat Partili Senatör Patty Murray ve Cumhuriyetçi Partili Senatör Jeb Hensarling tarafından yapılan ortak açıklamada, “Komisyonun önemli görüş ayrılıklarını giderme konusundaki başarısızlığımıza rağmen bu süreci, mali krize çözüm aranması ve çözümü gelecek nesillere bırakmama yönündeki ortak inançla kapatıyoruz,” denildi.

Eşit sayıdaki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyelerden oluşan Süper Komite’nin görev süresi dün gece sona erdi. Taraflar anlaşmaya varamadığı için Ocak 2013’ten itibaren savunma da dahil, Amerika’nın çok sayıda iç harcamalarında büyük miktarda otomatik kesintilere gidilecek.

Başkan Barack Obama, Süper Komite’nin eşbaşkanlarının ortak açıklamasının ardından kendisi bir yazılı açıklama yayınladı ve Kongre’de otomatik harcama kesintilerini durdurma yönünde yapılacak her türlü girişimi veto edeceğini bildirdi. Obama önümüzdeki sürecin zor geçeceğine de işaret etti.

Savunma Bakanı Leon Panetta da Kongre’nin gelecek yıl içinde bir uzlaşmaya varamaması durumunda Pentagon bütçesinin çok ağır, otomatik ve geniş kapsamlı kesintilere maruz kalacağını, bunun ülke savunmasına büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

Bununla birlikte Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyeler, Süper Komite’nin de uzlaşmaya varamamasından birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Senato’daki Demokrat Parti Grubu lideri Harry Reid, partisinin ülkenin çıkarları için büyük kesintiler öngören pazarlıklar yapmaya razı olduğunu, ama bunun karşılığında zenginlerin de kendi paylarına düşen fedakarlığı yapması gerektiğini söyledi. Reid, Cumhuriyetçilerin Demokratların taleplerinin yarısına bile razı olmadığını savundu.

Senato’daki Cumhuriyetçi Partili grubun lideri Mitch McConnell ise Demokratları devleti büyütmeye çalışmakla suçladı.

XS
SM
MD
LG