Erişilebilirlik

Suni Solunumsuz Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor


Kalp masajı, suni teneffüs olmadan yapılsa bile çok daha fazla hayat kurtarabilir. Yeni araştırma İsveçli bilimadamlarına ait.

Kalp masajı olarak bilinen geleneksel kalp akciğer canlandırması CPR, göğse basınç uygulanması ve ağızdan ağıza solunumu içeriyor. Ancak son birkaç yıldır sadece elle uygulanan CPR, alternatif bir yöntem olarak öğretilmeye ve uygulanmaya başlandı.

İsveç Karolinska Enstitüsü Resüsitasyon (Hayata Döndürme) Merkezi’nin araştırmasına göre hangi türü olursa olsun CPR bilenlerin artması, ani kalp durmasından sağ çıkma şansını iki kat arttırıyor. Araştırmayı yürüten Merkez Başkanı Dr. Jacob Hollenberg, İsveç çapında yapılan çalışmada sadece suni solunumsuz kalp masası yapılan hasta sayısının altı kat arttığını söyledi. Hollenberg, “Acil yardım ekiplerinin gelmesi öncesi yapılan CPR, hangi türü olursa olsun yaşama şansını iki kat arttırıyor” dedi.

Araştırma ekibi çalışma için 2000 ile 2017 yılları arasında sokakta yaşanan ani kalp durması vakalarını inceledi ve 30 bin 445 hastanın bilgisine ulaştı.

Sokakta kalbi duran ve olay yerinden geçen birinin kalp masajıyla hayata dönen hastaların oranı 2000 ile 2005 yılları arasında yüzde 40,8 iken bu oran 2011 ile 2017 arası yüzde 68,2’ye çıktı. İlk dönemde geleneksel kalp masajı yapanların oranı yüzde 35,4’ten ikinci dönemde yüzde 38,1’e çıktı. En çarpıcı artış ise suni solunumsuz kalp masajında yaşandı. 2000 ile 2005 arası yüzde 5,4 olan oran araştırmanın ikinci yarısında yüzde 30,1’e çıktı.

Sonuç olarak geleneksel kalp masajı, hastanın ilk 30 günde hayatta kalma oranını 2,6 kat arttırırken, yeni nesil kalp masajı da iki kat arttırdı.

Ancak sıradan bir vatandaşın uyguladığı suni teneffüs içeren kalp masajının mı yoksa sadece elle yaptığı kalp masajının mı daha etkili olduğuyla ilgli bir veri araştırmada yer almadı. Bu sorunun yanıtı için de çalışmalar sürüyor.

Hollenberg, insanların daha çok ağızdan ağıza solunum olmayan kalp masajını öğrenmeyi tercih ettiği görüşünde.

Sadece elle yapılan kalp masajının işe yarama nedeni, kalbi duran kişinin ciğerlerinde hala oksijen olmasından kaynaklanıyor. Göğse uygulanan basınç, profesyonel yardım gelene kadar, hastaya zaman kazandırıyor.

Yeni nesil kalp masajının bir başka avantajı da, kişinin hiçbir eğitimi olmasa da telefonda acil yardım ekiplerinin yönlendirmesiyle hayat kurtarmayı sağlaması.

Amerikan Kalp Vakfı, internet sitesinde kalp masajı eğitimlerini sekiz dilde ücretsiz olarak sunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG