Erişilebilirlik

Sultanahmet Saldırısının Arkasında Esat mı Var?


Milliyet gazetesi ve bir dizi internet sitesinde yer alan habere göre, Suudi doğumlu canlı bomba Nabil Fadlı’nın yakın bağlantılarının izini süren emniyet ve istihbarat kurumları, daha sonra tutuklanan bir Suriyeli’den şüphe duymaya başladı. Türk polis birimlerinin iyice derinleştirdiği soruşturma, Nabil Fadlı ile ilişkili olduğu için tutuklananlardan “İbrahim” isimli Suriyeli’nin İstanbul’daki Suriye Başkonsolosluğu ile yoğun temas halinde oluğunu ortaya koydu.

IŞİD’in Sultanahmet eyleminde on Alman turist ölmüş, 15 kişi de yaralanmıştı. Kanlı saldırıdan sonra düzenlenen polis baskınlarında 17 kişi tutuklanmıştı.

Halep doğumlu İbrahim’in Zeytinburnu Yeşiltepe’de kaldığı evde arama yapan polis, birkaç adet cep telefonu, SİM kartları, bir bilgisayar belleği, bir dizüstü bilgisayar ve bazı elektronik malzemeler buldu. Telefonları ve SİM kartlarını inceleyen polis, Suriye Başkonsolosluğu’nun arandığını belirledi. Görüşmelerin hem patlamanın öncesinde hem de sonrasında yapıldığı ortaya çıktı. İbrahim’in toplam 30 kadar telefon görüşmesi yaptığı ifade edildi. Güvenlik yetkilileri, telefon görüşmelerinin “sıradan olmadığına” dikkat çektiler, ancak ayrıntılara girmekten kaçındılar.

Takas iddiaları

Bu arada, Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde, 20 Mart 2014 günü, bir astsubay, bir polis ve bir kamyon sürücüsünü öldüren ve sekiz kişiyi yaralayan 3 tutuklu sanıkla ilgili takas iddialarının doğru olmadığı bildirildi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi ilk defa sanıkların yüzlerinin görüntülü sistem yoluyla izlenmesine izin verdi. Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, “Kalbiniz rahat olsun. Bir takas lafıdır aldı başını gidiyor. Yine bugün de yazmışlar. İşte sanıklar huzurunuzda suçlu çıkarlarsa cezalarını çekecekler” dedi. Dava ile ilgili karar 17 Mart tarihine ertelendi.

Sanıkların, Irak’ın Musul kentinde rehin tutulan 49 Türk vatandaşının, önceki yıl ve 20 Eylül günü serbest bırakılması karşılığında “takas” olarak kullanıldığı yolunda iddialar ortaya atılmıştı. Böylece, Mahkeme Başkanı Yerdelen takas iddialarını yalanlamış oldu.

IŞİD teröristleri, Ulukışla-Adana Otoyolu’nun Gedeli viyadüğünde rutin kontrol yapmak isteyen güvenlik güçlerine ateş açmışlardı. Olayda, ayrıca sekiz kişi yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG