Erişilebilirlik

Sullivan: “Suriye’deki Durum Şimdi Daha Tehlikeli”


Sullivan: “Suriye’deki Durum Şimdi Daha Tehlikeli”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:29 0:00

Profesör Paul Sullivan’a göre, Suriye’deki çatışmaların Türkiye dahil komşu ülkelere yayılma olasılığı artıyor

Bazı uzmanlara göre Suriye’deki durum şimdi daha tehlikeli ve çatışmaların Türkiye dahil komşu ülkelere yayılma olasılığı giderek artıyor. Bu uzmanlardan biri de Georgetown Üniversitesi profesörlerinden Paul Sullivan. Sullivan “Suriye’de durum şimdi daha tehlikeli” diyor.

Profesör Paul Sullivan’a göre, Suriye’deki çatışmaların Türkiye dahil komşu ülkelere yayılma olasılığı giderek artıyor. Paul Sullivan Şii-Sünni çatışmasının derinleşmesinin Ortadoğu ve dünya için çok tehlikeli olduğunu ve bu konunun bölge ülkelerinin hepsi için var olduğunu hatırlatıyor.

Suriye’de etnik ve mezheplerarası çatışmaların patlama noktasına gelme tehlikesi kaygı uyandırıyor. PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde kontrolu ele geçirmesi ve PKK’yla bağları da Türkiye’yi kaygılandırıyor. Türkiye kaygılarında haklı mı? Georgetown Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı Profesör Paul Sullivan, Türkiye’nin kaygılarının yersiz olmadığını ve Kürt sorununa çözüm bulunmadıkça bu kaygıların devam edeceğini söylüyor.

Suriye’deki durumun Türkiye’nin Kürt sorununu ciddi şekilde ele almasını gerektirebileceğini belirten Profesör Sullivan, bölgedeki bazı sorunların kronikleştiğini hatırlatıyor. Paul Sullivan örnek olarak Kürt sorununa ek olarak Filistin sorununu ve Kıbrıs konusunu gösteriyor.

Suriye’deki çatışmalara el-Kaide militanlarının da karışması herkesi kaygılandırıyor.El-Kaide ve diğer terörist grupların çatışmalara katılması önlenebilir mi? Profesör Paul Sullivan, teröristleri, umudu, evi ve vatanı olmayan kişiler olarak tanımlıyor ve el-Kaide’yi veya diğer terörist grupları durdurmanın çok zor olduğunu savunuyor. Profesöre göre kaybedecek hiçbir şeyi olmayan militanlar, ölmek ve öldürmekten çekinmiyor. Paul Sullivan sorunun kaynağının ekonomik olduğuna inanıyor. İş bulamayan, kendisini ve ailesini geçindiremeyen, evlenme, aile kurma umudu olmayan bir gencin, ölüme gözü kapalı gidebildiğini belirten Sullivan, küresel ekonomik krizin el-Kaide’ye kadrosunu güçlendirme fırsatı verdiğine dikkati çekiyor.

Suriye’den Türkiye dahil komşu ülkelere ciddi bir mülteci akını var. Bu da bu ülkelerin ekonomisi için ağır bir yük oluşturuyor. Profesör Sullivan Türkiye dahil mültecilere kapılarını açan ülkelere uluslararası yardımın şart olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG