Erişilebilirlik

Sudan'da Referandum Öncesi 6 Kişi Öldü


Sudan'da Referandum Öncesi 6 Kişi Öldü
Sudan'da Referandum Öncesi 6 Kişi Öldü

Sudan’ın güneyinde referanduma birkaç saat kala çıkan silahlı çatışmada 6 kişi öldürüldü.

Bölgeden gelen haberlere göre çatışma Sudan Halk Kurtuluş Ordusu askerleriyle rakip lider Gatluak Gai’nin adamları arasında çıktı. Halk Kurtuluş Ordusu komutanlarından Albay Philip Aguer, Gatluak Gai'ye bağlı isyancıların referandumu engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Sudan’ın güneyinde bugün yapılacak referandumda bölge halkının Sudan’dan ayrılmayı seçmesi bekleniyor.

45 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 52’sini siyah Afrikalılar, yüzde 39’unu Araplar, yüzde 9’unu ise değişik ırk ve etnik gruplar oluşturuyor. Genel olarak Araplar ülkenin kuzeyinde, zenciler ise güneyinde yaşıyor.

Sudan ordusuyla güneydeki asiler arasında yıllarca devam eden iç savaştan sonra 2005 yılında barış anlaşması imzalanmıştı. Referandum bu anlaşma çerçevesinde yapılacak.

Genel kanı referandumun Arap ve Müslüman kuzey ile Zenci ve gayrimüslim güneyin birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanacağı yolunda. 4 milyon seçmenin oy kullanacağı referandumu yüzden fazla yabancı gözlemci izliyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, güneyin bağımsızlığı seçmesine üzülmeyeceğini tam aksine sevineceğini söylemişti.

Bu arada kuzey ile güney arasında kalan ve zengin petrol yataklarının bulunduğu Abyei bölgesinin durumu Birleşmiş Milletler’i kaygılandırıyor.

Abyei’de yarın ayrı bir referandum yapılacak ve bölge halkı kuzeye mi yoksa güneye mi bağlanma konusunda karar verecekti. Ancak seçmenlik koşullarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle referandum ertelendi.

Yabancı gözlemcilere göre referandumun sonucu ne olursa olsun bölgede daha uzun bir süre barış ve istikrar sağlanamayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG