Erişilebilirlik

Sudan'da Göstericiler Yine Sokaklarda


Sudan’da darbeyle yönetimi devralan askerler planlarının iki yıl içinde ülkede sivil vesayeti yeniden sağlamak olduğunu söyledi. Ancak darbeye giden süreçte sokakları dolduran göstericiler durulmuş değil. Askeri vesayeti reddeden protestocular yasağa rağmen yine sokaklarda.

Sudan’da yaklaşık dört aydır ülkenin otokrat liderine karşı sokaklara dökülen kalabalıksa Perşembe gecesi ilan edilen sokağa çıkma yasağına meydan okudu.

Göstericiler ülke yönetiminde askerleri değil sivil liderleri istediklerini kaydetti. Cuma günü akşam saatlerinde daha fazla protestocunun sokaklara çıkması bekleniyor.

Göstericiler askeri vesayete karşı “İlki düştü, ikincisi de düşer” sloganları attı.

Sudanlı protestocuların organizatörlerinden Sarah Abdelcelil, VOA’ya yaptığı açıklamada göstericilerin ne sokağa çıkma yasağını ne de askeri vesayeti kabul edeceklerini söyledi.

Abdelcelil, “Bu eski rejimin devamı gibi. Sadece isimleri ve liderleri değiştiriyorlar, ancak bu başka bir şekilde iktidarda kalmaya çalışan aynı rejim. Ama biz bunu yutmayacağız” diye konuştu.

Taraflara itidal çağrıları

Washington darbenin ardından Sudan ordusuna itidal çağrısı yaptı ve hükümete sivillerin katılmasına alan tanımasını istedi.

Avrupa Birliği (AB) ise sivil iktidara hızlı geçiş yapılmasını istedi.

Sudan'daki son gelişmeler Birleşmiş Milletler Güvenlik (BM) Konseyi'nde de görüşülüyor. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Sudan'da halkın temel özgürlüklerinin korunması, güvenliğin sağlanması gerektiğini kaydederek taraflara itidal çağrısında bulundu.

Protestocuların liderleri ve uzmanlar ülkeyi yaklaşık 30 yıldır yöneten başkanın yokluğunda Sudan’da daha çok değişim olacağı görüşünde.

Perşembe günü darbecilerin yanında yer alan Savunma Bakanı Awad Ibnouf ordunun darbe yaptığını ve Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i devirdiğini ilan etti. Sükunet çağrısı yapan Ibnouf, ordunun Sudan sınırını aksi ilan edilinceye kadar kapalı tutacağını bildirdi ve gece 10 ile sabah 4 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Diyalog görüşmeleri iptal edildi

Sudan devlet haber ajansı SUNA, siyasi partiler ve ordu arasında yapılması planlanan görüşmelerin yönetimi ele geçiren askeri konsey tarafından belirsiz bir tarihe kadar iptal edildiğini kaydetti.

Ajansa göre konsey partilerin önce iki temsilci belirlemesi ve bunların kimliklerini bildirmesi gerektiğini kaydetti.

Komisyonun lideri Ömer Zeynel Abidin Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, askeri konseyin diyalog iklimi oluşturmak için siyasi yapılarla bir araya geleceğini belirtmişti.

General Ömer Zeyn Abidin savaş suçları ve soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmak istenen devrik lider Ömer El Beşir’in sınır dışı edilmeyeceğini belirtti.

Sudanlı Doktorlar Merkez Komisyonu Perşembe günü açıkladığı raporunda en az 13 kişinin protestocular ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda hayatlarını kaybettiklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG