Erişilebilirlik

Sudan'da Askeri Darbe Girişimi


Arşiv foto
Arşiv foto

Sudan’da orduyla sivil yönetim arasında haftalardır süren gerilimin ardından ülkede bu sabah darbe yapıldığı belirtiliyor. Gelen haberlere göre Sudan bakanlar kurulunda görevli en az 4 bakanla koalisyondaki partilerin çok sayıda üyesi, sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Başbakan Abdullah Hamduk’un da ev hapsinde tutulduğu iddia ediliyor. Bazı şehirlerde valilerin de gözaltına alındığı, gelen haberler arasında. Başbakan Hamduk’un basın danışmanının ailesi de evlerine yapılan baskında danışmanın gözaltına alındığını açıkladı.

Görgü tanıkları, ordu ve milis güçlerin başkent Hartum’da sokakları tuttuğunu ve şehirde sıkı bir denetim uyguladıklarını söylüyor. Başkentte internetin de kesildiği belirtiliyor. Öte yandan ülkenin diğer şehirlerinde de bazı grupların ellerinde Sudan bayraklarıyla yürüyüşler yaparak yer yer barikatlar kurdukları ve lastik yaktıkları haber veriliyor.

Dubai’den yayın yapan El Arabiya Televizyonu’na göre Hartum Uluslararası Havalimanı da uçuşlara kapatılmış durumda.

Sudan ordusu duruma ilişkin henüz bir açıklama yapmazken devlet televizyonunda da normal yayın akışının devam ettiği belirtiliyor. Buna karşın askerlerin radyo ve TV stüdyolarına giderek çalışanları gözaltına aldıkları iddia ediliyor.

Sudan’da Darbe Karşıtları Sokağa Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

ABD yönetiminden de darbe iddialarına tepki geldi. ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Feltman, açıklamasında, darbe girişimi iddialarının derin bir kaygıyla izlendiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Özel Temsilci, darbe olması durumunda ABD'nin Sudan'a yönelik yardımlarının da riske gireceğini ifade etti.

2019 yılında eski lider Ömer El Beşir’in devrilmesinden bu yana çalkantılı bir süreç yaşayan Sudan’da geçtiğimiz ay da başarısız bir darbe girişimi yaşanmıştı. Beşir, ülkede aylar süren protestolar sonrasında devrilmiş ve hapse atılmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG