Erişilebilirlik

“Suçu Azaltmak İçin Cezayı Azalt”


Yöneticilerin kabûsu cezaevlerindeki çeteler
Yöneticilerin kabûsu cezaevlerindeki çeteler

Amerika’nın en büyük insan hakları örgütü, hükümlü sayısı azalan eyaletlerde suç oranının da azaldığını duyurdu.

American Civil Liberties Union adlı örgütün araştırmasına göre, bu yolu seçen eyaletler, tutuklu ve hükümlü sayısı azaldığı için önemli miktarda para da tasarruf ediyor.

Cezaevi nüfusu açısından Amerika dünya birincisi. BM rakamlarına göre Amerika’da her 100,000 kişiden 748’i cezaevinde bulunuyor. Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi. Başka bir deyişle Amerikan cezaevlerinde, üniversite öğrencilerinden daha fazla insan var.

Bu rakam Rusya’da 598, Azerbaycan’da 240, Türkiye’de 164, Çin’de 120, Avrupa Birliği ülkelerinde 85-90 arası, Finlandiya’da ise 60.

American Civil Liberties Union örgütünün yeni raporunda, hükümlü sayısı arttıkça eyaletlerin cezaevlerine alternatif aramaya başladığı yazılı.

Örneğin Texas eyaletinde bir miktar hintkeneviri veya esrarla yakalanan kişiler artık hapse atılmak yerine şartlı tahliye ediliyor, uyuşturu alışkanları için tedavi merkezleri kuruluyor.

Rapora göre ceza politikasındaki değişiklik nedeniyle hem Texas’ın suç oranı son 35 yılın en düşük düzeyine indi hem de hükümlü sayısı azaldığı için 2 milyar dolar tasarruf sağlandı.

Raporda, Texas ile birlikte benzeri uygulamalara giden Kansas, Mississippi, Güney Carolina, Kentucky ve Ohio eyaletlerinde de olumlu sonuçlar alındığını belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG