Erişilebilirlik

28 Şubat Amerikan Basınından Özetler


28 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Amerikan basını Başkan Trump’ın önümüzdeki yıl için hazırlamakta olduğu federal bütçe planına geniş yer ayırıyor. Trump’ın askeri harcamalarda 54 milyar dolar artışa gitmek istediğini bildiren New York Times, bütçe tartışmalarının Cumhuriyetçi Parti içinde bölünmelere neden olduğunu yazıyor. Habere göre Trump’ın eğitim, çevre, bilim ve yoksullukla mücadele gibi hükümetin birçok alanda uyguladığı, siyasi açıdan hassas sayılan sosyal programlarda kesintiye gitmek istemesi, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti içinde huzursuzluk yaratıyor. Habere göre Çevre Koruma Dairesi EPA’in bütçesini yüzde 24, Gelir Vergisi Dairesi IRS’inkiniyse yüzde 14 oranında azaltmak, bütçe planı içinde yer alıyor. Ancak kimi çevreler, Kongre’nin bu kadar ciddi kesintileri kolay kolay onaylamayacağı görüşünde. Trump, bu kesintiler sayesinde silahlı kuvvetlere milyarlarca dolar kaynak aktaracağını ve emeklilerin ekonomik güvenliğini garanti altına alacağını bildiriyor. Trump, bütçe önerisini ‘kamu emniyeti ve ulusal güvenlik bütçesi’ olarak tanımlıyor. Habere göre Trump, bütçenin tüm dünyaya bu tehlikeli zamanlarda Amerika’nın gücü ve kararlılığı hakkında mesaj gönderir nitelikte olduğunu söylüyor. Öte yandan Ekim’de başlayacak yeni mali yıl için hazırlanan bütçe taslağının Kongre’den geçmemesi, Trump’ın vergi kesintileri planını suya düşürebilir.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın Amerika’daki sağlık sisteminde değişikliğe gitmenin ne kadar büyük ve zor bir iş olduğunu itiraf ettiğini yazıyor. Habere göre Trump, dün valilerle yaptığı toplantıda, sağlık politikaları oluşturmanın bu kadar zor olduğunun farkına varamadığını, sağlık hizmetleri meselesinin bu kadar karmaşık olduğunu bilmediğini söyledi. Trump ayrıca Obamacare olarak bilinen sağlık reformu yasasının yerine yeni yasa hazırlamanın siyasi gündemindeki başka konulara öncelik vermesini engellediğini belirtti. Birçok eyaletin valisi, eyaletlerinde özellikle dar gelirlilere büyük avantajlar sağladığı için Başkan Obama döneminde yapılan sağlık reformunu destekliyor.

New York Times’ın ana sayfasında yer verdiği bir başka haberse Nijerya’yla ilgili. Habere göre Nijerya Ordusu, Boko Haram militanlarını öldürmeye çalışırken sivilleri de katlediyor. Nijerya Ordusu, son aylarda, ülkenin kuzeydoğusunda terör eylemleri düzenleyen Boko Haram’a karşı ciddi kazanımlar elde etti. Çok sayıda köy özgürlüğe kavuşturuldu, ana yollar yeniden açıldı, Boko Haram terörü nedeniyle yaşadıkları yerleri terk eden 2 milyon Nijeryalı’ya eve dönüş yolu göründü. Ancak ordu, Boko Haram’ı temizlemeye çalışırken çok sayıda silahsız sivili de öldürdü. Bunun bir nedeni, Boko Haram militanlarının sivillerin arasında saklanması, ordunun sivillerle militanlar arasında ayrım yapmasının zorlaşması. Habere göre Nijeryalı askerlerin militanları temizlemek adına köyleri ateşe vermesi ve başka bazı insan hakları ihlalleri suçlamaları, terörle mücadeleyi zorlaştırıyor.

Bugün Washington Post ise Yahudi mezarlıklarına yönelik saldırıları ana sayfaya taşımış. Habere göre son vandalizm vakası, Philadelphia’daki bir Yahudi mezarlığında yaşandı. Yaklaşık yüz mezar taşının kırıldığı Philadelphia’daki saldırı, kısa süre önce Missouri eyaletinde girişilen saldırıya benziyor. Gazete, saldırganın yakalanmasını sağlayacak ihbara 10 bin dolar ödül verileceği bildiriyor.

XS
SM
MD
LG