Erişilebilirlik

Sualtı Robotları Yarışmasına Büyük İlgi


Sualtı Robotları Yarışmasına Büyük İlgi
Sualtı Robotları Yarışmasına Büyük İlgi

Dünyanın birçok ülkesinden, sualtı robotu meraklıları, geçtiğimiz haftalarda Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde düzenlenen bir yarışmaya katıldı. Yaklaşık 800 yarışmacı, robotlarını uzay merkezinde astronotların eğitimi için kullanılan özel havuzlarda denedi.



Yarışmaya getirilen uzaktan kumandalı robotların tasarımı, yapımı ve denemesi aylar sürdü.

Kurallara göre yarışmacılar robotlarını doğrudan izleyemiyor. Robotlar, üzerlerine monte edilen kameralar yardımıyla izleniyor. Bu kameraların çalışmasını sağlamak çok zor.

Yarışma sırasında ekiplere bazı görevler veriliyor. Bunlardan biri de bir şeyi başka bir yere taşımak.

Robotların çalışmaları NASA’nın 12 metre derinlikteki astronot havuzuna yerleştirdiği kameralarla izlenip değerlendiriliyor. Bu dev havuz Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan esinlenen bölümler içeriyor. Havuzda 23 bin metreküp su bulunuyor.

Yapımı ve bakımı büyük emek gerektiren bu teknolojik cihazlarda yaşanabilecek bir arıza yarışmacıların korkulu rüyası.

Yarışmacıların en genci 12 yaşındaki Hong Konglu Yumi Tang, "Haftasonlarımızın büyük bir kısmını okullarda bu projelerde geçirdik," diyor.

Bu yılın kazanan ekibi Carmichael California’dan bir Katolik lisesinin öğrencileri.

Ekibin koçu Rolf Konstad, gençlerin robotlarına büyük zaman ayırdığını söylüyor: “Okulumuzun yüzme havuzuna sahip olması büyük şans. Kasım ayından bu yana her Cumartesi gününü okulda geçirdik. Bu projeye büyük zaman ayırdık.”

Yarışmaya merkezi California’da bulunan Gelişmiş Deniz Bilimleri Eğitim Merkezi sponsor olmuş.

Geçen yıl Meksika Körfezi’nde yaşanan petrol sızıntısında kullanıldıkları için sualtı robotlarına ilgi artmış durumda.

Bu yarışmayı başlatma fikrini ortaya atanlardan biri Deniz Teknolojileri Topluluğu’ndan Drew Michel. Michel, havuza girmeden önce tüm robotları gözden geçiriyor.

Michel’a göre, okyanus diplerine robot göndermek insanlı denizaltı göndermekten daha kolay: “İnsan göndermek hiç de pratik değil. Hem o kadar uzun saatler verimli çalışamazsınız, hem de çok tehlikeli bir ortam.”

Drew Michel, sualtı robotlarının insanların inemediği, 6 bin metre gibi derinliklere inebildiğini söylüyor.

Su altı robotları okyanus araştırmalarının yanısıra petrol ve doğal gaz sektörü tarafından da kullanılıyor. Haberleşme sektörü bu robotları su altına kablo yerleştirmekte kullanıyor.

Drew Michel, yarışmanın bu alanda çalışan öğrencilere karlı meslekler kazandırabileceğini söylüyor: “Bu gençlerden bazılarını bu sektöre alacağız. Bazıları mühendis olup bize yeni robotlar geliştirecek.”

Texaslı 15 yaşındaki Mackenzie Hitz, gelecekteki mühendislerden biri olabilir: “Elektronik mühendisliğine ilgi duyuyorum. Bu yarışma bana bu alanda bir şeyler öğrenmek için büyük şans verdi.”

Mackenzie gelecekte sualtı robotlarının uzaktan kumandaya gerek kalmadan iş görebileceğine inanıyor: “Teknoloji bu yönde ilerliyor. Ben ileride robotların kendi başına hareket edebileceğine inanıyorum.”

Belki de bir gün yarışmalara robotlar kendi başlarına girip mücadele edebilecek.

Ama şimdilik ödülleri robotlarıyla yarışan bu çalışkan gençler alıyor.


XS
SM
MD
LG